Kålrabi

Kålrabi

Kålrabi er en knudret, rund grøntsag med en mild og let sødlig smag. Den tilhører korsblomstfamilien og er i familie med både kål og majroe. Kålrabi kan spises rå i salater eller tilberedes i varme retter. Kålrabi er sjældne at finde i supermarkedet, men kan ofte bestilles hos en grønthandler eller købes i en gårdbutik.

Indhold

Hvordan spiser man kålrabi?

Kålrabi kan spises både rå og tilberedt. Rå kålrabi har en sprød konsistens og en mild smag, som gør den velegnet i salater, som snack med dip eller revet i coleslaw. Skræl den først med en skarp kniv eller tyndskræller, da skrællen ofte er sej.

Kålrabi kan også anvendes i grøntsagssupper, i rodfrugtmos og i sammenkogte retter. Den klassiske opskrift for kålrabi er at skære dem i tern, koge dem møre og komme dem i en mælkesovs og servere som stuvning som fx ærte-gulerodsstuvning eller i en frikassé.

Blancherede tern eller strimler af kålrabi kan marineres eller blandes i salater. Man kan også skære skiver af kålrabi i stænger eller ultratynde skiver, som pensles med olie. De ovnsteges som fritter eller chips, krydres og serveres straks, da de hurtigt bliver bløde i konsistensen.

Kålrabi skal opbevares i køleskab og kan holde sig i flere måneder.

Er glaskål og kålrabi det samme?

Nej, glaskål og kålrabi er ikke det samme. Men de to grøntsager er beslægtede og forveksles ofte, da de ligner hinanden. Navnet "glaskål" bruges ofte om de lysere grønne og mere glatte sorter med de lange 'stængler', mens kålrabi kan dække over flere typer, herunder både grøn- og rødlige varianter. Kålrabi er mere grov, knudret og kålagtig end glaskål.

Er majroer og kålrabi det samme?

Nej, majroer og kålrabi er ikke det samme, selvom de ligner hinanden og tilhører samme plantefamilie. Majroe er en rodfrugt med en mere skarp og pebret smag og en glattere overflade. Kålrabi vokser over jorden og har en mildere smag og en mere knudret form. De kan dog ofte bruges på samme måde i madlavningen, for eksempel i mos eller ovnbagte retter.

Kilde

Her finder du mere viden om næringsindholdet i kålrabi: Fødevareinstituttet