Tørrede bønner

Tørrede bønner
Tørrede bønner er en fælles betegnelse for en bred vifte af bønnesorter, der er blevet høstet og tørret for at forlænge holdbarhed og samtidig bevare næringsindholdet. Tørrede bønner er en almindelig ingrediens i mange køkkener over hele verden og bruges i forskellige retter i forskellige kulturer. Der findes utallige sorter af tørrede bønner, hver med deres egen unikke smag, tekstur og farve.

Udseende

Kidneybønner er nyreformede og har en dyb rød farve. Sorte bønner er små og har en mørk, næsten sort farve. Hvide bønner er store og har en cremet tekstur. Kaldes også butterbeans og limabønner. Pintobønner har en lysebrun farve.

Smag

Tørrede kogte bønner adskiller sig både i smag og konsistens - og begge ændres alt efter kogetid. I sig selv er tørrede kogte bønners smag ret neutrale, men de tager nemt smag af den ret og de ingredienser de blandes med.

Anvendelse

Hvordan tilbereder man tørrede bønner?

Sådan anvender du tørrede bønner korrekt:

  1. Iblødsætning. Hæld rigeligt vand over de tørrede bønner, sæt dem i køleskabet, og lad dem stå så længe, som den enkelte bønne kræver. Kasser iblødsætningsvandet.

  2. Kogning. Kog bønnerne i saltet og evt. krydret vand (kogetid - afhænger af bønnesort og smag). Kasser som tommelfingerregel kogevandet. (Der er undtagelser, hvor kogevandet kan bruges.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Uanset hvilken type bønne du vælger, er de generelt rig på proteiner, fiber, mineraler og vitaminer, hvilket gør dem til et næringsrigt tilskud til kosten. Her er næringsindholdet for kogte spiseklare kidneybønner. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Vidste du?

Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.

Lektinerne ødelægges effektivt ved kogning. Da kogetiden kan variere, er det en god idé at følge tilberedningsanvisningen på pakningen og sørge for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem.

Linser og ærter behøver ikke iblødsætning før kogning. Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.