Banan

Bananer dyrkes i de tropiske egne over hele verden. Man skelner mellem søde dessertbananer og melbananer (platain), der indgår i varme retter som en kartoffellignende grønsag - især i Afrika.

Udseende

Dessertbananen er nok den frugt, der ændrer mest udseende fra den umodne, skarptgrønne over stærkt gul moden og til mørkplettet, brunlig overmoden.

De brune pletter skyldes mikroskopiske svampe, (der dog kun sidder i skallen), og som fremmer modningen og sukkerindholdet. Derfor er bananer med begyndende brune pletter de sødeste.

Anvendelse

Bananer spises oftest friske, men indgår også i frugtsalater, kager og desserter. Som varm dessert kendes bedst stegte bananer med brun sukker samt bananer, der grilles eller bages i skallen og flækkes.

Bananer, der steges og bages, får en slimet konsistens – derfor er de nok lækrest i frisk tilstand i frugtsalater osv. - desuden i kager og brød, hvor de bidrager til en saftig og blød konsistens og god holdbarhed.

Syre, som limesaft, appelsin og ananas, klæder banansmag.

Holdbarhed

Bananer skal ikke opbevares i køleskabet, da de bliver sorte og overmodne på få dage.

Næringsindhold

Bananer indeholder pæne mængder A-, E- og B-vitaminer. Bananer har et højt indhold af frugtsukker, højere end fx appelsin, og bruges derfor bla. til at regulere blodsukkeret hurtigt, fx efter sport.

Kilder

Karolines Køkken