Lavendel

Udseende

Blomsteraksenes farve spænder fra hvid til næsten blå i alverdens elegante, blåviolette nuancer. Bladene er nåleformede og grågrønne – med en varierende farve efter årstiden. Grundet lavendlens æteriske olier er planten - ud over referencerne til barndommen - også anvendelig i madlavningen.

Oprindelse

Lavendel stammer oprindeligt fra bjergområderne omkring Middelhavet.

Anvendelse

Lavendel findes i mange sorter, som alle kan spises. Lavendel er blandt de mest anvendte spiselige blomster, og dens egenskaber spænder bredt. Såvel blomster som blade er velegnede som smagsgiver i alt fra gryderetter, desserter, småkager, is, snaps, sirup til brød og kager.

Udover den karakteristiske smag bidrager lavendel også med sin smukke, blåviolette nuance, der sætter kulør på et hvert dansk sommerbord.

Botanik

Mange danskere har lavendel i haven – en smuk, velduftende plante, der bringer sommerminder om små, fine blondeposer i bedstemors linnedskuffe. Lavendel er en delvis stedsegrøn og flerårig busk, der med sine smukke blomsteraks glæder både mennesker, sommerfugle og bier ved midsommertid.

Tips og Tricks

Et godt tip kan dog være at spare lidt på mængden af lavendel, idet den kraftigt parfumerede smag let kan overdrives.

Kilder

www.clausdalby.dk

Blomstrende mad af Camilla Plum

 

Karolines Køkken