Lavendel

Lavendel
Lavendel er ikke kun spiselige blomster til pynt på salaten eller desserten. De kan også bruges som krydderi i maden, både som friske og tørrede. Læs med og bliv klogere på lavendel, og hvordan du kan bruge blomsten i din mad.

Er lavendel spiselig?

Både blomster og blade er spiselige. Blomsterne skal høstes, lige før de springer ud. De friske blomster og blade kan bruges i salater, grønne retter og til sommerens grillmad. Men de er også gode i is, snaps, sirup, brød og kager. Du kan også vælge at tørre blomsterne. Pluk en buket blomsterstængler med knap udsprungne blomster. Hæng dem til tørre et mørkt og køligt sted i to til fire uger, indtil blomsterne nemt falder af stænglerne. Derefter kan de opbevares som andre tørrede krydderier. Tørrede blomster indgår i krydderiblandingen, Herbes de provence, og i teblandinger.

Hvordan smager lavendel?

Lavendler indeholder æteriske olier, som giver en parfumeret duft og en let bitter smag.

Hvor stammer lavendel fra?

Lavendel stammer oprindeligt fra bjergområderne omkring Middelhavet. Fra omkring 1700-tallet begyndte man at anvende dem i madlavningen. Frankrig er det land, der har den største produktion af lavendel.

Hvordan anvendes lavendel i madlavningen?

Lavendel findes i mange sorter, som alle kan spises. Lavendel er blandt de mest anvendte spiselige blomster, og dens egenskaber spænder bredt. Såvel blomster som blade er velegnede som smagsgiver i alt fra gryderetter, desserter, småkager, is, snaps, sirup til brød og kager.

Udover den karakteristiske smag bidrager lavendel også med sin smukke, blåviolette nuance, der sætter kulør på et hvert dansk sommerbord.

Prøv at bruge lavendel som smag og dekoration i disse småkager:

Botanik

Lavendel tilhører læbeblomstfamilien og er i familie med mynte og andre krydderurter. Lavendel er en staude, der her i landet bliver 20-30 cm høj, mens den i middelhavslandene kan blive to til tre meter høj.

Holdbarhed

Friske lavendelblomster og -blade skal skylles og kan opbevares i køleskab i nogle dage.

Tips og Tricks

Måske husker du duften fra de små fine blondeposer med tørrede lavendler, som bedstemor havde i sin undertøjsskuffe. Og du kan såmænd stadig købe små stofposer med lavendler til at lægge i klædeskabet.

Vidste du?

Navnet lavendel menes at komme af det latinske ord “lavare”, der betyder at vaske. Det skyldes, at romerne brugte planten til at parfumere deres badevand. Lavendelolie bruges også i hudplejeprodukter og til aromaterapi.

Sæson

Lavendler blomstrer fra juni til september, afhængig af sort.

Kilder

Smag for livet

Idenyt