Pastinak

Pastinakken er en af de mest anvendte rodfrugter i det danske køkken. Den kendes helt tilbage i den klassiske oldtid og hører, ligesom guleroden, til skærmplantefamilien, men har en langt sødere og nærmest nøddeagtig smag, der passer godt sammen med saltet og røget mad.

Pastinakkens sødlige smag kan minde om selleri, men som kan smage vidt forskelligt afhængig af, hvordan den bruges i madlavningen. Pastinakker kan tilberedes på mange forskellige måder. Du kan fx lave en pastinaksuppe, bage pastinakken i ovnen, lave sprøde pastinak-chips eller rodfrugtfritter. 

Udseende

Pastinak har en tynd lysebrun skræl og et fast hvidt kød. Pastinak findes runde eller som en lang kegleformet rod - med den lidt dybe karakteristiske rand i overgangen mellem rod og stilk. Deraf huskerglen: Pastinakken skal ned med nakken!

Oprindelse

Pastinak hed oprindelig morødder, som gulerødder faktisk hedder på svensk i dag.

Anvendelse

Pastinak var før i tiden en del af de fastende munkes kost. I Irland fremstilles brændevin af pastinakken, i England sværger man til roden, og før i tiden indgik pastinak også i den danske ret gule ærter. Pastinak kan anvendes rå i salater, koges i supper og gryderetter, steges i smør eller olie eller pureres med fløde og smør til rodfrugtmos.

I Italien bruges pastinak udelukkende til opfodring af de svin, der fødes op til den særlige prosciutto (skinke).

Kilder

Karolines Køkken