Quinoa

Quinoa
Hvad er quinoa? Hvordan koger man quinoa? Og hvad bruger man quinoa til? Quinoas høje indhold af proteiner, mineraler og fibre har gjort quinoa til et populært superfrø. Læs med og få svar på alle dine spørgsmål om quinoa, og hvordan du kan bruge frøet i opskrifter.

Hvad er quinoa?

Quinoa er et lillebitte, rundt frø. Frøene dannes i store klaser på quinoaplanten, der bliver 1-3 meter høj i løbet af en vækstsæson. Quinoa fås som tørrede frø, og de findes i farverne hvid, rød og sort. Hvid quinoa er afskallet, og den er derfor ikke helt så fiberrig som de røde og sorte, der er ubehandlede.

Hvordan smager quinoa?

Quinoa har en mild og let nøddeagtig smag. Kogt quinoa minder om couscous i konsistensen. Farven spiller ingen rolle for smagen, så vælg dem, der ser bedst ud i den pågældende ret.

Hvor stammer quinoa fra?

Quinoa har været dyrket i mange tusinde år i Andelsbjergene i Sydamerika, hvor det har været en vigtig proteinkilde for indianerne. Quinoa betyder ”moder korn” på indianernes sprog. Men siden årtusindeskiftet er quinoa også blevet populær her i Nordeuropa. I Danmark er man begyndt at dyrke quinoa på bl.a. Lolland og Falster.

Hvordan anvender man quinoa i madlavningen?

Hvor lang tid skal quinoa koge? Quinoa skal koges i to dele vand til en del quinoafrø.Kogetiden er ca. 15 minutter, indtil frøene er blevet gennemsigtige. Lad dem hvile i 5-10 minutter, og rør rundt i dem, så de løsner sig og får en mere luftig konsistens.

Skyl altid quinoafrø grundigt, først i en skål og dernæst i en trådsi under rindende vand. For frøene kan indeholde nogle stoffer, saponiner, der giver en bitter smag og gør kogevandet uappetitligt. En af de sorter, der dyrkes i Danmark, er uden saponiner, men bør alligevel skylles for at fjerne støv på frøene. Bruger man quinoaflager i stedet for de hele frø, behøver man ikke at skylle dem, for disse frø er vasket, før de valses til flager.

Hvad bruger man quinoa til? Quinoa kan anvendes i stedet for ris, bulgur eller couscous som tilbehør til middagsmaden.

Kogt quinoa kan bruges afkølet i mange forskellige salatblandinger og som fyld i fx portobellosvampe, peberfrugter eller i æggekage.

Du kan også bruge quinoa i

til vegetariske udgaver af frikadeller og burgere, hvor kogt quinoa erstatter kødet.

Quinoa gør sig også glimrende på morgenmadsbordet. Rist fx skyllede quinoafrø sammen med gryn, nødder, kerner og kokos til en granola, eller kog frøene til quinoagrød. Det er også muligt at kværne de skyllede quinoafrø til mel, eller købe quinoamel eller quinoaflager til brød, pandekager, muffins og andre kager.

Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med quinoa.

Botanik

Quinoa er et frø i gåsefodsfamilien, og ikke en kornsort eller et græsfrø.Quinoa er en etårig plante, som både vokser vildt og bliver dyrket. Det fantastiske ved denne afgrøde er, at den både kan klare kulde, varme og tørke. Quinoa kan gro i rent sand med meget lidt vand eller i saltvand.

Quinoa tilhører amarantfamilien og er i familie med bladbede og rødbede. Mens det som regel er quinoafrø, der anvendes i maden, kan de spæde blade på unge planter også anvendes som dampet spinat.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Hvid quinoa, rød quinoa og sort quinoa.

Quinoa anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi den er en god proteinkilde og mætter godt. Desuden er quinoa glutenfri, og kan bruges af glutenallergikere.

Kilder