Radise

Radise er en grøntsag. Hele planten er spiselig, men vi spiser normalt kun knolden og ikke bladene. Radise er en etårig plante, som hører til korsblomstfamilien. Samme familie som blandt andet broccoli og rucola også tilhører.

Udseende

Radise findes i forskellige variationer i udseendet. Faconen kan være kuglerund eller aflang, og farven kan være helt rød eller rød-hvid. Indeni er radisen hvid.

Smag

Radiser bør høstes, når de er 1-2 centimeter i diameter. For smagen forringes, hvis de vokser sig større. De skal være faste og knasende sprøde at bide i. Smagen er skarp, hvilket skyldes, at radiser indeholder sennepsolier.

Oprindelse

Radise menes at stamme fra Kina, hvor dyrkningen har været kendt i flere tusinde år. I 1600-tallet kom den til Danmark. Men den blev først rigtig populær i 1800-tallet.

Anvendelse

Radise anvendes rå i salater fx i rygeostsalat og i sommersalat. De anvendes også som pynt på smørrebrød, som tilbehør på frokostbordet og til osteanretninger.

Mange kan lide at dyppe de friske radiser i salt, når de spises.

Botanik

Radise er nem at dyrke i køkkenhaven eller altankassen. De kan sås fra det tidlige forår, og det er en god ide at nøjes med at så en lille portion og så løbende så nye frø hver anden uge, så har man friske radiser hele sommeren og helt hen i efteråret.

Radiserne er spiseklare ca. en måned efter såning.

Holdbarhed

Radiser kan holde sig friske i 5-6 dage i køleskabet. De er følsomme for ethylen og må derfor ikke opbevares sammen med frugter og grøntsager, som æbler, pærer og tomater, der afgiver ethylen.

Næringsindhold

Ernæringsmæssigt spiller radise ikke nogen rolle i kosten, da man næppe spiser dem i større mængder. De består af ca. 95 procent vand og indeholder en del fibre.

Kilder

Råvareguiden

Landbrugsinfo, økologisk dyrkning