Søde kartofler

Udseende

Søde kartofler er uregelmæssige, langformede knolde på størrelse med almindelige kartofler. Skrællen er lys brunlig eller rødlig. Kødet er lyst eller gulligt.

Smag

Sød kartoffel indeholder samme mængde stivelse som vores almindelige kartoffel, og den indeholder desuden cirka 5 procent sukker mod 0,5 procent i almindelige kartofler. Derfor smager den sødere og har fået navnet sød kartoffel.

Oprindelse

Sød kartoffel tilhører snerlefamilien, og den dyrkes især i tropiske egne, da den kræver et varmt og fugtigt klima. Søde kartofler også kaldet batater er botanisk set slet ikke kartofler. Sød kartoffel er nemlig en jordknold (rødder), hvorimod kartofler er de underjordiske opsvulmede bladstængler. I USA dyrkes to forskellige slags sød kartoffel, nemlig en tør type, der har lyst kød og en melet konsistens efter kogning, og en saftig type med gulorange kød og en fugtig konsistens efter kogning. Det er sidstnævnte type, der oftest sælges i Danmark.

Erstatning

Visse steder i det sydlige og vestlige USA kaldes batater for yams. Det kan være forvirrende, for de har intet med rigtige yams at gøre.

Kilder

Karolines Køkken