
Rodfrugter er en fællesbetegnelse for en række grøntsager, der vokser under jorden. De har lang holdbarhed og er meget alsidige i køkkenet - rodfrugter kan bruges i alt fra supper og ovnretter til bagværk og salater.
Hvilke grøntsager er rodfrugter?
Rodfrugter er grøntsager, hvor det primært er rødderne eller rodknoldene, som vi spiser. Navnet rodfrugt er formentlig valgt fordi det er “frugtkødet” i roden, som vi spiser. Rodfrugter er altså ikke frugter i botanisk forstand.
De mest almindelige rodfrugter i Danmark er:
- Gulerod
- Pastinak
- Persillerod
- Knoldselleri
- Rødbede
- Jordskok
- Majroe
Kartofler er egentlig også en rodfrugt, botanisk set. Men da kartofler er meget stivelsesholdige og har færre fibre og antioxidanter end rodfrugter generelt, placeres de i ernæringsmæssig sammenhæng sammen med ris, pasta og brød.
Hvor mange rodfrugter findes der?
Der findes over 20 forskellige slags rodfrugter på verdensplan, men i Danmark er det især 6-8 typer, der er mest almindelige. Udvalget afhænger af sæson og klima, og de fleste rodfrugter er i sæson efterår og vinter i Danmark. Mange rodfrugter er gamle kulturplanter, der har været dyrket i Norden i århundreder. I takt med øget fokus på klimavenlig og lokal mad er interessen for flere forskellige slags rodfrugter vokset – inklusiv de mere specielle sorter som skorzonerrod, havrerod og sort radise.
Er porre en rodfrugt?
Nej, porre er ikke en rodfrugt. Porre er en løgplante, hvor det spiselige primært er de lange, hvide og grønne stængler, som vokser over jorden. Selvom den har rødder, betragtes porre ikke som en rodfrugt, da det ikke er roden, man spiser. I stedet hører porre til samme familie som løg, hvidløg og forårsløg. Find inspiration til mad med porrer her.
Mere inspiration til retter med rodfrugter
Her har vi samlet vores mange forskellige opskrifter med rodfrugter.