Artiskok

Artiskok

Artiskok er en unik grøntsag med et meget karakteristisk udseende. Den spises typisk kogt eller dampet og nydes blad for blad, men kan også indgå i salater og varme retter. Her får du en guide til artiskokkens historie og masser af tips til tilberedning af den helt særlige grøntsag.

Indhold

Hvad er artiskok?

Artiskok er en stor blomsterknop, der sidder på en tyk stængel. De grønne blomsterblade med lilla nuancer ligger lagdelt i en tæt rundkreds og danner et stort hoved. Artiskok er blomsterknoppen fra en tidselplante, der stammer fra Middelhavsområdet. Den spises før blomsten springer ud, hvor den har en fast, grøn struktur med skælformede blade og et blødt hjerte i midten. Artiskok smager lidt henad kogt kartoffel og jordskok.

Artiskokkens oprindelse og historie

Artiskokken har været dyrket siden antikken – først i Nordafrika og Sydeuropa, men senere også i resten af Europa. Den blev populær i renæssancens køkkener og forbindes stadig med det klassiske middelhavskøkken. I dag dyrkes artiskokker især i Frankrig, Italien og Spanien. Den dyrkes ikke erhvervsmæssigt i Danmark, men kan dyrkes som en staude i private haver.

Forskellige typer af artiskokker

Der findes flere varianter af artiskokker, herunder:

  • Globe artiskok: Den mest almindelige – rund og stor med tætte, grønne blade.
  • Violette de Provence: En mindre og mere lilla variant med mere delikat smag.
  • Babyartiskokker: Små, umodne artiskokker uden hård midte – kan spises hele.

Sæson for artiskok

Hvornår er artiskok i sæson?

I Sydeuropa er artiskok i sæson fra marts til juni og igen i sensommeren. I Danmark er den bedst tilgængelig i forsommeren og i det tidlige efterår, afhængigt af import og klima.

Hvordan opbevarer man artiskok?

Artiskokker bør opbevares i køleskab, hvor de holder sig frisk i 3–5 dage eller længere. Dryp evt. stilken med vand og pak den ind i fugtig klud for længere holdbarhed. Artiskokker bør ikke skæres op før opbevaring, da det fremskynder nedbrydningen af grøntsagen.

Tilberedning af artiskok

Før du tilbereder artiskokker, bør de klargøres således:

  • Stænglen skæres af artiskokken, de nederste grove blade fjernes, og den skylles.

Den klassiske måde at servere artiskok på er som hele kogte artiskokker med rørt smør. Man spiser hele artiskokker ved at hive bladene af, dyppe dem i fx smør, og herefter skraber man den nederste kødfulde del af bladene med tænderne. Og når de tykke kødfulde blade er spist, kan man fjerne hårene (skægget) og tilbage har man det lækre artiskokhjerte (bunden).

Kogte artiskokker kan også halveres og grilles med smør. De kan serveres som tilbehør til kødretter - eller man kan tage de kødfulde blade og servere dem som tapas med dip. De kan også serveres med hollandaisesauce.

Artiskokhjerter fås som konserves. De kan anvendes som fyld i tærter og pizzaer og i fx en risotto.

Prøv at serveres artiskokker som en raffineret forret - fx med pisket smør:

Ofte stillede spørgsmål om artiskok

  • Hvordan spiser man en artiskok? Pluk et blad, dyp i sauce eller rørt/piske smør og skrab det bløde kød med tænderne. Til sidst nydes det bløde artiskokhjerte.
  • Hvordan ved man, om en artiskok er frisk? Den skal føles tung, have tætsiddende blade og en frisk grøn farve.
  • Kan man spise rå artiskok? Babyartiskokker og tynde skiver af helt friske artiskokker kan spises rå – fx i salater. Dog smager større artiskokker ofte ikke godt rå, da de indeholder nogle bitterstoffer.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Årstiderne