Bælgfrugtspirer

Bælgfrugter omfatter grønne ærter, sukkerærter, marværter, ærtebønner, adzukibønner, mungbønner, urdbønner og alle slags linser.

Anvendelse

Generelt er de egnede bælgfrugter nemme at få til at spire og gro. Læg bælgfrugterne i blød i 10-12 timer og skift vandet efter nogle timer, så får du fjernet en del af lektinerne.

Bælgfrugter øger deres størrelse med op til 6 gange under væksten. De skal gro i 4-7 dage, og under væksten skylles de med friskt, køligt vand 2 gange dagligt. Efter 4 dage har de sat en lille spire, og efter 7-8 dage kommer der små blade. Bælgfrugter er mest smagsfulde, inden de sætter blade, men kan spises med blade.

Kikærter og sojabønner kan spires, men bør få et kort opkog efter spiring for at gøre dem lettere at fordøje.

Forbehold

Sorte bønner, havebønner, kidneybønner, limabønner og hestebønner må ikke anvendes til spiredyrkning på grund af deres høje indhold af det naturlige giftstof lektiner. Derfor frarådes det at bruge dem til spiring, da lektinindholdet også er højt i spirerne.