Butterbeans

Butterbeans

Butterbeans er en mild og cremet bønne, der især bruges i gryderetter, salater og som tilbehør. De stammer oprindeligt fra Sydamerika og er populære i både det sydamerikanske og nordamerikanske køkken. Butterbeans kan købes både tørrede og færdigkogte på dåse eller i karton.

Indhold

Hvad er butterbeans?

Butterbeans er en bælgfrugt. De er aflange, lidt flade og nyreformede. Farven er lys cremehvid. Bønnerne har en mild, smøragtig smag - deraf navnet. De er faste og ikke melede i konsistensen.

Butterbeans er lækre i salatblandinger, gryderetter og som tilbehør til middagsmaden fx forårsruller med stegte butterbeans. De kan også pureres og bruges i en hummus eller som dip.

Hvor kan man købe butterbeans?

Butterbeans kan købes i de fleste større supermarkeder – typisk på dåse eller i karton sammen med de andre bælgfrugter. De tørrede butterbeans kan købes i helsekostbutikker, i nogle supermarkeder og i specialbutikker.

Hvad hedder butterbeans på dansk?

På dansk kaldes butterbeans oftest for limabønner. Navnet "butterbeans" bruges dog også i stigende grad, især på emballage og i opskrifter. De to betegnelser dækker over samme type bønne.

Kan man dyrke butterbeans i Danmark?

Butterbeans kræver varme og en lang vækstsæson, hvilket gør det vanskeligt at dyrke dem i det danske klima. Det er muligt i drivhus, men de dyrkes ikke kommercielt i Danmark.

Kan man spise butterbeans direkte fra dåse?

Ja, butterbeans fra dåse er forkogte og klar til brug. De skal blot skylles i koldt vand, før de bruges i salater, supper eller gryderetter- medmindre de ligger i en tomatsauce, så kan hele indholdet anvendes. Tørrede butterbeans skal lægges i blød og koges grundigt, inden de er spiseklar.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at tørrede butterbeans sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på mindst 30 minutter.

Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.

Find mere inspiration til retter med butterbeans her.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Butterbeans er en bælgfrugt. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Kilder

Alt om kost

Hjerteforeningen

Havenyt

Meyers