Hvad er Gedeost?

Gedeost – en kategori for sig selv.

En alsidig smagsgiver, der rummer et hav af forskellige ostetyper – fælles er dog den flotte kridhvide farve og den cremede, let nøddeagtige smag, der går godt sammen med en god vin.

Gedeosten har fyldt mange madhjerter gennem årerne og særligt i Vesten, har den nøddeagtige og pikante ost vundet frem på madscenen. Dog er det værd at fremhæve, at gedeosten udgør sin egen ostekategori, der både byder på faste- og friskoste såvel som gouda-typer, der hver især har deres egen karakteristik, smag og konsistens.

Den mest udbredte gedeost i Danmark går under navnet ’Chevré’, som betyder ’ged’ på fransk. I modsætning til andre typer oste, udvikler smagen i chevre-gedeosten sig ganske hurtigt. Allerede efter 10 dage, kan den være blevet temmelig kraftig og efter at have modnet et par uger, får osten den fremtrædende nøddeagtige og pikante smag. Samtidig bliver osten hård, hvorved den udvikler en naturlig skorpe. Ved opvarmning får osten dog en mere mild smag og den let skarpe smag af ged aftager.

Ostens let nøddeagtige og cremede smag gør den velegnet i salater, hvor den især spiller godt sammen med syrligt søde råvarer såsom druer, pærer og æbler. Du kan også rulle gedeosten ud på et stykke brød eller bruge den som gratinering på dine ovnretter, hvor osten forvandles til en blød og gylden masse, der giver masser af fylde og smag.

Du kan møde gedeosten i mange forskellige former; fra små kugler til ruller og pyramider.

Ostetype

Kan både være frisk og fast.

Karakteristika

Kridhvid, skorpe.

Smag

Cremet, letsaltet og nøddeagtig, let skarp smag af ged (alt efter lagringstid).