Feldsalat

Feldsalat eller Vårsalat, er en forædlet bladgrøntsag, der danner fine små runde bladrosetter med blade og kort stilk, og koster noget nær en formue at købe.  Den sås i august, vokser vinteren igennem og høstes i det tidlige forår. Nemmere kan det ikke blive, og så er den frisk og sprød, når man lige går ud og henter en håndfuld i egen have. Feldsalat fungerer rigtig godt som basissalat og som pynt.

Udseende

Feldsalat har små runde blade, placeret som en roset med en lille stilk.

Oprindelse

Feldsalat stammer fra Schweiz. I det 17. århundrede var Feldsalat højt værdsat i England og Frankrig, da den kunne trives i kulden, hvor andre salater ville fryse. I Danmark har vi Tandfri vårsalat vildtvoksende på tørre, grusede steder, især langs kysterne.

Anvendelse

Feldsalat pynter på og i alle salater – og kan enten spille hovedrollen i en salat – eller blandes med andre salattyper, når salaten skal danne bund for en smuk anretning. Feldsalat kan også pynte på en nybagt pizza.

Når feldsalaten skal rengøres, er det bedst at vaske salaten i et fad, da man nemt ødelægger de fine blade under rindende vand. Lad feldsalaten blive i sin indpakning eller i en lufttæt beholder, og spis den hurtigt efter køb/høst. Kan holde et par dage i køleskab.

Erstatning

Vårsalaten er lidt mere hårdfør en feldsalat, og kan stå ude vinteren over.

Sæson

Februar - april

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i salat hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for feldsalat, har vi her valgt hovedsalat.

Kilder