Grønkål

Grønkål er mest kendt fra julens salater og fra grønlangkål, som nok har givet anledning til mange diskussioner omkring julebordene. Der er nemlig mange egnsbestemte varianter af grønlangkål, og hver familie har sin tradition.

Den skønne grønne kål er i sæson fra efteråret og til februar. Og hvis man vil være sikker på at kunne høste grønkål hele vinteren, er det vigtigt at vælge en sort, som er vinterhårdfør. Vidste du at grønkål kan tåle helt ned til 20 graders frost?

Udseende

Grønkål er et bladkål, der ikke danner hoveder. Det er de store, krusede, grønne blade, der spises. Det er en vintergrøntsag, som får en sødere og mere aromatisk smag, når den har været udsat for frost. Grønkål, Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica, er ikke kun den grønne, krusede kål, som traditionelt dyrkes i danske køkkenhaver. Der findes også sorter med helt rødlilla blade, som kaldes purpurkål, og palmekål med mørk blågrønne og buklede blade. De forskellige sorter har desuden meget forskellig stammehøjde, de lave som kun bliver 30–50 cm høje, halvhøje sorter på 50–90 cm og høje sorter på helt op til 1,8 meter.

Smag

Grønkål har en stærk kålsmag, med behagelig bitterhed,  og det er en vintergrøntsag som får en sødere og mere aromatisk smag, når den har været udsat for frost.

Oprindelse

Præcis, hvor gammel grønkålen, som er den ældste sort, vi kender i Danmark er, vides ikke.

Planten var en vigtig grøntsag for vore forfædre. De første haver kaldtes kålgårde, og det var almindeligt kendt, at de hjem, der havde en stor kålgård, sjældent fik sygdom til huse.

Spurgte man en 1700-tals bonde ville han sandsynligvis pege på grønkålssuppen som Danmarks nationalret.

Fattigfolk brugte en overgang en kålstok som juletræ. Så kunne juletræet gøre nytte på middagsbordet, når helligdagene var overstået.

Anvendelse

Frisk grønkål, hakket eller fintsnittet er dejlig i salater - fx en klassisk grønkålssalat eller salat med tyttebær og æbler. Hakket eller fintstrimlet grønkål kan tilsættes i postejer, kartoffelmos og risotto Og vi kommer jo heller ikke udenom flødestuvet grønkål eller grønkålssuppe. Her er en lidt anderledes variant af suppen. At komme grønkål på pizzaen er nok ikke almindelig kendt, men denne pizza med and, figner og grønkål er virkelig lækker. Grønkålsbladet er dekorativt i sig selv, så det er meget anvendeligt som pynt på fade i stedet for det almindelige salatblad. Og hvad med at prøve kræfter med at lave lækre og sprøde grønkålschips?

Det er en god ide at snitte kål fint, og drysse med salt og evt. lidt citronsaft. Kram det hele let til kålen falder lidt sammen. Det gør det både lettere og mere delikat at spise den rå kål. Grønkål bør skylles godt, tørres og pakkes i en plastpose. Så kan den holde sig i køleskabet i op til 3 uger.

Sæson

Oktober - februar.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i grønkål hos Fødevareinstituttet.

Video