Grønkål

Grønkål er en bladkål, der ikke danner hoveder. Det er de store, krusede, grønne blade, der spises. Grønkål har en stærk kålsmag og er rig på A-, B- og C-vitamin.

Oprindelse

Planten var en vigtig grøntsag for vore forfædre. De første haver kaldtes kålgårde, og det var almindeligt kendt, at de hjem, der havde en stor kålgård, sjældent fik sygdom til huse.

Fattigfolk brugte en overgang en kålstok som juletræ. Så kunne juletræet gøre nytte på middagsbordet, når helligdagene var overstået.

Anvendelse

Den traditionsrige grønlangkål fremstilles ved at koge grønkål, til bladene er møre. Det kan tage sin tid, og der skal bruges så lidt vand som muligt. Efter kogningen skal så meget vand som overhovedet muligt nemlig fjernes fra kålen.

Det kræver kræfter og entusiasme at vride vandet ud af kålen. Derpå hakkes kålen fint og blandes i en opbagning af smør, mel og mælk. Ved hjælp af salt, sukker og diverse krydderier giver man grønlangkålen sit helt personlige præg.

Der er mange egnsbestemte varianter af grønlangkål, og hver familie har sin tradition.

Kilder

Karolines Køkken