Gulerod

Guleroden er en af de mest almindelige grøntsager i Danmark. Den kan købes året rundt til billig penge. Gulerødder tilhører skærmblomstfamilien. Det er roden (en opsvulmet pælerod), som vi spiser. Gulerodstoppen er spiselig, men stilkene er bitre. Kun de spæde lysegrønne topskud kan bruges til fx en pesto.

Udseende

Guleroden, som vi bedst kender den, er en gennemfarvet, lang, orange rod. Gulerødder forhandles som regel vaskede og pakket i plastposer. I sommerhalvåret fås gulerødder ofte med top, som signalerer, at de er friskopgravede og nye. Fjern altid toppen inden du lægger dem i køleskabet, for ellers bliver gulerødderne hurtigt slatne og kedelige.

Gulerødder findes også i andre farver end den gængse orange, blandt andet gennemfarvede hvide, gule og røde, samt violette med orange midte. Disse sorter er ikke almindelige i supermarkedets grøntafdeling, men kan fås som frø til køkkenhaven.

Snackgulerødder er små friske gulerødder, der er gjort klar til at spise, som de er, når småsulten melder sig.

Babykarotter er små aflange gulerødder på størrelse med radiser og pariserkarotter er små runde gulerødder på størrelse med perleløg. Disse to sorter forhandles frosne.

Smag

Gulerødder har en sødlig, frisk smag, da de indeholder cirka otte procent sukkerarter. Og så skal det knase og larme, når man gnaver en rå gulerod. Små nye gulerødder er sødere end store lagrede gulerødder.

Oprindelse

De oprindelige vildtvoksende gulerodssorter stammer fra Mellemøsten, og de var dengang røde, sorte og lilla. Den orange gulerod fik sin udbredelse i Europa fra Holland i 1600-tallet. Her havde man forædlet den orange rod, som symboliserede den hollandske nationalfarve.

Anvendelse

Man kan nøjes med at skylle en rå gulerod, før den spises. Mange foretrækker dog at skrælle guleroden med en tyndskræller og afskære toppen, så får man en mere indbydende gulerod, som er helt renset for eventuelle jordbakterier.

Gulerødder har utallige anvendelsesmuligheder både som rå og tilberedte. Rå gulerødder kan, udover som gnavegrønt, bruges revne eller dekorativt udskåret i salat.

Let kogte gulerødder serveres som garniture til middagsretter. Kogte og mosede gulerødder er gode i den første babymos sammen med kartofler. Derimod bør rå gulerødder ikke serveres for børn under tre år på grund af risikoen for fejlsynkning.

Gulerødder bruges som ingrediens i mange forskellige retter fx i grøntsagssuppe, vegetarretkødsovs, rodfrugtemos, italiensk salat, brød, bollerkage, marmelade eller juice tilsat andre frugter eller grøntsager.

Friske gulerødder kan normalt holde sig i to til tre uger i køleskabet. Udskårne gulerødder kan fryses, men skal blancheres først.

Sæson

Sæson hele året.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i guleroden hos Fødevareinstituttet.