Mortens aften

Mortens aften

Mortens aften - her finder du alt om historien, traditionerne og de mest populære retter: fra sprød andesteg og andebryst i ovn til rødkål, brunede kartofler, sauce og det søde punktum. Du får også hjælp til at bruge resterne dagen derpå. Med links til lækre opskrifter naturligvis...

Indhold

Hvad er historien bag Mortens aften?

Mortens aften falder altid den 10. november. Traditionen har rødder i middelalderen og bygger på fortællingen om Morten Bisp, som ikke ville være biskop, men blev det alligevel. Morten (som faktisk hed Sankt Martin) var en ydmyg munk. Han skjulte sig i en sti fyldt med gæs aftenen før han skulle udnævnes til biskop - for at undgå udnævnelsen. Gæssene afslørede ham, og som straf kom det på mode at spise gås denne aften. En gås er en stor fugl, og i Danmark blev det mere almindeligt at servere and, som er mere tilgængelig og overkommeligt at tilberede. Mange familier har egne variationer af menuen, men fælles for Mortens aften er hyggen, samværet og den skønne efterårsmad.

Hvad spiser man til Mortens aften?

Den klassiske menu for Mortens aften tager udgangspunkt i anden. Enten i form af helstegt andesteg, andelår eller andebryst. Du kan også lave andelår i airfryer. Andelår smager også skønt confiterede. Find den bedste opskrift på confiterede andelår lige her. Har du spørgsmål om tilberedningen af en and? Find svarene i artiklen her.

Tilbehøret til anden kan varieres alt efter gæster og humør. Server fx anden med:

Det rigtige tilbehør skaber balance mellem fedme, sødme og syre. Lun rødkål med krydderier eller frisk salat med æble og citrus giver syre og friskhed. Brunede kartofler er et must for mange, men bagte kartofler med smør og krydderurter er et godt alternativ. Brug stegesky som base til saucen og servér evt. med agurkesalat som modspil til fedmen.

Er du mere til gås Mortens aften? Så prøv denne opskrift på gåsesteg med skønt tilbehør.

Vil du servere and på en lidt mere utraditionel måde Mortens aften? Så prøv denne lækre andeburger:

Vegetarisk Mortens aften

Har du lyst til at spise vegetarisk Mortens aften, så er denne vegetariske julesteg fuldstændig fantastisk:

Hvad gør man med resterne efter Mortens aften?

Tænk i madspild og smarte løsninger dagen derpå. Køl resterne hurtigt ned, og opbevar kød og tilbehør i lukkede beholdere. Brug resterne af and i en gourmet toast eller lav en lækker pizza med and dagen efter Mortens aften. Du kan også bruge resterne af anden i en lækker salat, fx denne skønne rødbedesalat:

Hvad spiser man til dessert Mortens aften?

Har du inviteret gæster til fejring af Mortens aften, kan det være dejligt med et lille sødt punktum efter anden. For at skabe en mindre stressfuld Mortens aften, er det en god ide at lave en dessert, som kan forberedes dagen før. Her kommer forskellige forslag til lækre desserter, som er nemme at forberede i god tid og passer godt til Mortens aften:

Desserter i glas er nemme at forberede i god tid - så skal de bare lige tages ud af køleskabet og måske pyntes lidt af lige inden serveringen. Find masser af inspiration til skønne desserter i glas her.

Kilder