Hvad er smør?

Hvad er smør egentlig? Hvem opfandt smør? Det afsøger vi i denne artikel, hvor du også bliver klogere på, hvordan man laver smør.

Smør består helt grundlæggende af fedtstof og vand, og er derfor et naturligt mejeriprodukt. Fordelingen hedder mindst 80 procent mælkefedt, cirka 16 pct. vand, 2 pct. mælkeprotein og 2 pct. salt. Mest almindeligt er det at fremstille smør af fløde lavet på komælk. Fløden bliver kærnet eller æltet i en kærne eller det, man kalder en kontinuerlig smørmaskine, der deler smørfedt og kærnemælk, som faktisk er et overskudsprodukt, der skabes ved produktion af smør. Inden fløden bliver kærnet, er den blevet højpasteuriseret og temperaturbehandlet, hvilket betyder, at man ved behandlingen sikrer en mere ensartet konsistens ved at ensartet forholdet mellem flydende og fast fedt i fløden.

Og hvad er et blandingsprodukt så, tænker du måske. Fremstillingen af blandingsprodukter er den samme, dog tilføjes der olie til smørret, hvorved man opnår den mere smørbare konsistens, vi kender blandt andet fra Kærgården.

Hvor stammer smør fra?

Det første smør, vi kender til, er højst sandsynligvis lavet af fåre- eller gedemælk. Måden man i oldtiden fremstillede smør på, er en metode, der stadig benyttes i nogle dele af Afrika og Mellemøsten, som går ud på at hænge fløden op i et gedeskind, og lade vinden gøre resten af arbejdet. Når ”ballonen” halvfyldt med fløde har hængt og vippet frem og tilbage længe nok, er der produceret smør.

I norden har vi kunnet gemme smør i længere tid end i de varmere lande, hvilket gjorde os til verdens største smør-eksportører omkring århundredeskiftet.

Nogle af de første historier går ligeledes på at fløde og mælk blev transporteret på dyreryg pakket i poser af dyreskind. Når man så endelig kom frem efter længere tids rejse, var der ikke længere mælk men smør.

I nutiden findes der et hav af forskellige saltede, usaltede og smagssatte smørvarianter, som kan bruges til både stegning, bagning som pålæg eller som en del af en smagfuld sauce.