Vægt: Salt og krydderier

Vægten for salt og krydderier varierer afhængig af mærke, formaling og luftfugtighed, men her finder du en vejledning for, hvordan du bedst kan omregne fra rummål til vægt og omvendt. Læs også, hvordan du beregner hvor meget tørret krydderurt du skal bruge, hvis du ikke har den friske.

Ligesom sukker kan salt optage fugt fra luften. Når der fx er en høj luftfugtighed i køkkenet, så klumper saltet sig sammen. Det er ikke underordnet om du bruger groft eller fint salt - samme mængde vejer og salter ikke lige meget. I opskriftsudvikling anvender vi primært groft salt.

Har du ikke den frisk krydderurt, fx frisk timian - så brug den tørrede, men meget mindre. En tommelfingerregel er, at står der 1 dl frisk hakket krydderurt, så brug 1 spsk tørret. Og husk at smage til.

Varens ca. vægt i gram

1 dl 1 spsk 1 tsk
Groft salt 18 g 6 g
Fint salt 21 g 7 g
Allehånde, stødt 7 g 2,7 g
Basilikum, tørret 2,3 g
Estragon, tørret 1,5 g
Hvidløgssalt 5 g
Ingefær, stødt 6 g 2,2 g
Kakao 45 g 7 g 2,5 g
Kanel, stødt 7 g 2,5 g
Kardemomme, stødt 6 g 2,1 g
Karry, stødt 7 g 2,5 g
Kommenfrø 7 g 2,7 g
Nellike, stødt 8 g 2,9 g
Oregano, tørret 3 g
Paprika, stødt 6 g 2,3 g
Peber, stødt 8 g 3 g
Peber, hel 8,5 g
Rosmarin, tørret 4,5 g
Røde krydderbær uden lage 10 g
Sennep, hel 11 g
Sennepspulver 5,5 g 2 g