Sorte bønner

Sorte bønner

Sorte bønner er en populær bælgfrugt, der stammer fra Latinamerika. De sorte bønner er kendt for deres mørke farve, milde smag og cremede konsistens. Sorte bønner bruges ofte i mexicanske og sydamerikanske retter som burritos, tacos, supper og gryderetter, men de vinder også stigende indpas i det nordiske køkken.

Indhold

Hvordan tilbereder man sorte bønner?

Sorte bønner fås både forkogte og i tørret form. De forkogte sorte bønner fås på dåse eller i papbrik - disse bønner skal blot skylles før brug. De tørrede sorte bønner skal udblødes og koges, før de kan spises:

  1. Skyl bønnerne grundigt.
  2. Læg dem i blød i rigeligt koldt vand i 10-12 timer.
  3. Kassér udblødningsvandet.
  4. Kog bønnerne i frisk vand til de er møre.

De kogte bønner kan bruges direkte i gryderetter, salater, wraps eller blendes til bønnemos og vegetariske bøffer. Du kan også bruge dem i bagværk, fx denne lækre chokoladekage.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at sorte sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 30-45 minutter.

Hvor sunde er sorte bønner?

Sorte bønner er en god kilde til vegetabilsk protein og et oplagt valg i en plantebaseret kost. Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for sorte bønner, har vi valgt sojabønner.

Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt. Læs mere om bælgfruger her.

Inspiration til mad med bælgfrugter finder du her:

Hvordan bruger man sorte bønner på dåse?

Sorte bønner på dåse er færdigkogte og klar til brug. Skyl dem let i en sigte for at fjerne noget af lagevæsken, som kan have en let saltet eller stivelsesagtig smag. Herefter kan bønnerne bruges direkte i salater, supper, gryderetter eller som fyld i wraps og tacos.

Find mere inspiration til at bruge sorte bønner på dåse her.

Kan man spise sorte bønner direkte fra dåsen?

Ja, sorte bønner på dåse kan spises direkte, da de allerede er kogt. Mange foretrækker dog at skylle dem først for at forbedre smagen og konsistensen. Direkte fra dåsen kan de fx tilsættes salater, bowls eller wraps uden yderligere tilberedning.

Sorte bønner er meget anvendt i mexicanske retter som fx quesadellas, bowls og tacos. Sorte bønner er lækre som vegetar frikadeller, og de kan også bruges til gryde- og ovnretter samt i salatblandinger. Hvis man purerer sorte bønner, får mosen en flot mørklilla farve. Desuden kan sorte bønner bruges til kager fx chokoladekage.

Kilder

Alt om kost

Hjerteforeningen