Gås

Gås er en stor spisefugl af andefamilien, der skydes ved jagt og opdrættes, bla. i Danmark. Opdrættede gæs kan bestilles hos gårdbutikker eller fisk- og vildthandlere, mens vildgæs er sværere at få i handelen.

Oprindelse

Gåsesteg har siden middelalderen været den traditionelle steg til Mortensaften (11. nov.) og jul i hele Nordeuropa. Fx. indgår gåsesteg i den lille piges drømmesyn om en vidunderlig juleaften i H C Andersens ”Den lille Pige med Svovlstikkerne” (1848).

Anvendelse

En istandgjort gås vejer 4-6 kg og rækker til 6-8 personer. Der er meget svind pga. fedtafsmeltning.

En frossen gås bør optøes langsomt over to dage i køleskabet. Gås istandgøres og fyldes ligesom en andesteg. Stegning foregår bedst ved langtidsstegning - se under variation i opskrift på "stegt and".

Traditionelt tilbehør er det samme som til and: sukkerbrunede kartofler, rødkål, skysauce samt asier eller syltede agurker.

Kilder

Karolines Køkken