Timian

Udseende

Planten bliver ca. 30 cm høj. Bladene er små og ellipseformede. Blomsterne er lilla, hvide eller rosa og sidder i klaser. Der findes mange forskellige arter af timian. Udover den almindelige havetimian er citrontimian efterhånden også blevet almindelig at dyrke.

Smag

Timian har en aromatisk og krydret smag. Men der er store variationer i smag og duft blandt de forskellige arter af timian.

Oprindelse

Timian stammer fra Sydeuropa. I dag vokser den mange steder i verden, da det er en nøjsom og hårdfør plante. Her i landet findes to vildtvoksende arter; den smalbladede, som gror på mager jord og den bredbladede, som vokser i Østdanmark. Det græske ord thymus betyder mod eller livskraft.

Anvendelse

Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade. Er god i gryderetter med vin og til ovnbagte grøntsager. Timian tåler kogning og må gerne tilsættes retten fra starten. Men når man krydrer med timian, skal man huske, at smagen bliver kraftigere ved opvarmning. De fleste timianplanter tiltrækker bier, og visse steder produceres timianhonning, som har en krydret smag. Også kryddersnaps og urtete kan laves med timian. Citrontimian er god til fisk, og den kan både koges med eller bruges som det grønne drys. Timian indgår i blandingskrydderierne Herbes de Provence og Bouquet garni.

Botanik

Timian er en stedsegrøn staude. Den tilhører læbeblomstfamilien og er en af de ældst kendte krydderurter. Efter 3-4 år bør planten fornyes. Kan også gro i krukker og i altankasser.  

Erstatning

Timian fås som tørret krydderi, der kan anvendes til de samme retter som frisk timian.

Næringsindhold

Timian indeholder æteriske olier, som thymol, garvestoffer og bitterstoffer.

Kilder

Havenyt.dk - artikel 1 & Havenyt.dk - artikel 2

Karolines Køkken

”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010