Avocado

Avocado er en frugt, selv om vi herhjemme mest anvender den som en grøntsag.

Udseende

Med hensyn til udseendet ligner den en frugt. Den almindeligste type er formet som en pære. Afhængig af sorten kan skrællen enten være grøn og glat (Fuerte) eller mørkebrun, mørkegrøn eller mørk violet og nopret (Hass).

Frugtkødet misfarves hurtigt af luftens ilt og bør drysses med citronsaft for at undgå dette.

Smag

Smagen er hos gode avocadoer nøddeagtig. Den er hverken sød eller syrlig.

Oprindelse

Avocado stammer fra det nordlige Mellemamerika, nærmere bestemt fra Honduras over Guatemala til det sydlige Mexico.

Anvendelse

En avocado deles bedst på langs i to halvdele. I midten er et stort stenlignende frø, der kan udgøre en fjerdedel af vægten. Det er nemt at skære rundt om frøet, der som regel slipper frugtkødet let.

Avocado kan spises, som den er. En halv avocado med rejer eller andet fyld i hullet, hvor stenen har siddet, er en god forret. Eller den kan skæres i skiver og blandes i salater.

Avocadokødet kan også blendes med forskellige krydderier og cremefraiche eller et andet surmælksprodukt til guacamole, som kan bruges som dip eller tilbehør til mexicanske retter.

Friskhed

Avocado høstes umodne, og det er de som regel stadig, når de ligger i butikkernes grøntafdelinger. Modenhed kan konstateres ved, at frugten giver efter for et let tryk, og en mat skræl er også tegn på modenhed.

Ved modenhed er frugtkødet blødt som smør. Farven er hvidgul eller lysegrøn. Trævler i frugtkødet kan spises, hvorimod mørke pletter (køleskader) bør fjernes.

Næringsindhold

Men når det kommer til næringsindholdet, så har avocado det højeste fedtindhold blandt frugter, og den indeholder næsten ingen sukker. Et forhold som er usædvanligt for en frugt.

Fedtindholdet er dog sunde monoumættede fedtsyrer, som blandt andet er godt, hvis man skal passe på sit kolesteroltal.

Desuden har avocado et højt indhold af A- og B-vitaminer og mineralerne jern, og kalium. Den indeholder også D-, E- og K-vitaminer. Så alt i alt er det en næringsrig frugt.

Forbehold

Avocado bør ikke steges eller koges, da frugtkødet får en bitter smag ved opvarmning.

Kilder

Karolines Køkken

EMU Danmarks Undervisningsportal