Bælgfrugter

Bælgfrugter
Bælgfrugter er tidens hotte navn, når der skal sund mad på tallerkenen. De sunde, fedtfattige, proteinholdige råvarer indeholder masser af gode næringsstoffer, der mætter godt, og så er de billige. Men hvad er bælgfrugter egentlig? Vi guider dig igennem bælgfrugtens A-Z og giver dig et overblik over nogle af de mest almindelige bælgfrugter samt forslag til, hvordan du kan bruge dem i dine retter.

Hvad er bælgfrugter?

Bælgfrugter er en fællesbetegnelse for de frø, som afblomstrede bønne- og ærteplanter danner i en frøkapsel, også kaldet bælg.

Frøene vokser sig store og modne i bælgen. Efter høst fjernes bælgen, og frøene tørres.

Bælgfrugter inddeles groft i følgende tre kategorier: bønner, ærter og linser. Dog anses grønne bønner og grønne ærter ikke som bælgfrugter.

Bælgfrugter har været basiskost i årtusinder i bl.a. Mellem- og Sydamerika. I Danmark bruges bælgfrugter ikke i særlig stor udstrækning.

God ernæring, klimavenlig og billig

Bælgfrugter er meget proteinrige og indeholder mange fibre, så de giver en god mæthed. Og så er de rige på mineraler som jern og magnesium.

Bælgfrugter har et lavt klimaaftryk - 1-3 CO2 ækvivalenter pr. kg. Til sammenligning har oksekød et aftryk på 31-152 CO2 ækvivalenter pr. kg. ifølge den store klimadatabase fra Concito.

For at øge brugen af bælgfrugter i vores kost, udråbte FN i 2019 den 10. februar til at være Bælgfrugternes dag.

Formålet er at sætte fokus på bælgfrugternes betydning i kosten og de to globale verdensmål - nr. 2 om at udrydde sult og nr. 13 om at stoppe klimaforandringer.

Bælgfrugter er også en billig råvare - fx koster et kilo tørrede bønner cirka 50 kr. For en person, der spiser 100 g tilberedte bønner (40 g rå), er prisen to kr.

Så ved at spise flere bælgfrugter gør man noget godt for både egen sundhed, pengepung og klimaet.

Iblødsætning og kogning af bælgfrugter

Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.

Ved at iblødsætte og koge tørrede bælgfrugter som bønner og kikærter, kan du nedbryde lektinerne:

Udblødning: Sæt bælgfrugten i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet. Derved fjernes nogle sukkerstoffer, der kan give luft i maven, og kogetiden nedsættes en smule. Kasser iblødsætningsvandet.

Kogning: Lektiner ødelægges effektivt ved kogning. Kogetiden kan variere, så følg tilberedningsanvisningen på pakningen og sørg for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem. Som hovedregel skal du kassere kogevandet - dog kan kogevandet fra kikærter og linser godt bruges til fx konsistensjustering af sauce og suppe.

Her i landet kender vi bedst bælgfrugter som friske og frosne produkter, hvor man også spiser bælgen. Det gælder grønne og gule bønner, som haricots verts, voksbønner og snittebønnner.

De indeholder kun små mængder lektiner og giver ingen problemer, når de koges i 5-10 minutter.

Linser og tørrede ærter behøver ikke iblødsætning før kogning. Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.

Inspiration til brug af bælgfrugter

Edamamebønner

Edamame betyder sojabønner med bælg og kan købes som frostvarer med og uden bælg. Friske edamamebønner kan bruges i alt fra gryderetter til af opskrifter eller serveres som snack med salt og citron eller andre krydderier.

Hvad er edamamebønner? Læs mere her.

Kikærter

Kikærter kan både købes kogte på dåse/i karton og tørrede, der skal sættes i blød natten over. Kogte kikærter er hovedingrediensen i klassisk humus og falafel, men bælgfrugten kan bruges i et væld af velsmagende opskrifter.

Læs alt om kikærter

Få inspiration til opskrifter med kikærter

Linser

Røde, grønne, gule eller brune - linser kan købes i forskellige farver og er rige på proteiner, vitaminer og mineraler. Og så er de særdeles velegnet til i alt fra supper og gryderetter til salater og vegetardeller.

Læs alt om røde linser

Læs alt om grønne linser

Få inspiration til opskrifter med linser

Tørrede bønner

Få inspiration til opskrifter med tørrede bønner

Kogte bønner har utallige anvendelsesmuligheder, både som selvstændigt tilbehør, i blandede salater, som fyld i supper og eller i gryderetter/wok.

Efter kogningen kan man også vælge at marinere bønnerne og bruge dem i salater eller som tilbehør til frokosten eller middagsmaden.

Gå i dybden...