James Grieve æble

James Grieve æble
James Grieve er et sommeræble, som bedst nydes friskplukket. Det har en sød og saftig smag. James Grieve æbler er også gode i forskellige madretter. Læs med og bliv klogere på James Grieve æblet, og hvordan det kan bruges i madlavningen.

Hvordan ser James Grieve æblet ud?

James Grieve er et mellemstort æble, dog mindre fra gamle træer. Det er rundt og lidt aflangt i faconen.

Skrællen er glat og glinsende med en gul-grøn bundfarve, men den bliver rød-orange på solsiden.

Frugtkødet er gulligt.

Hvordan smager et James Grieve æble?

Når æblet er modent, har frugtkødet en sød og meget saftig smag samt en velduftende aroma.

Hvis du bedst kan lide det syrligt, skal det plukkes, før det er helt modent.

Hvor stammer James Grieve æblet fra?

James Grieve æblet stammer fra Edinburgh, hvor det blev opfundet i 1890'erne af en mand ved navn James Grieve, der arbejdede på en skotsk planteskole.

Sorten kom til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet, og det fik stor udbredelse her i landet.

Hvordan anvendes æblet i madlavningen?

James Grieve æblet er først og fremmest et godt spiseæble. Men det kan også bruges i maden, både i det salte og det søde køkken. Prøv fx disse opskrifter;

Til bagværk og desserter med æbler kan du hente inspiration i vores tema om æblekager.

Holdbarhed

James Grieve æblet er et sommeræble, som kun kan holde sig i få uger efter plukning.

Sæson

August - september.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet i æbler hos Fødevareinstituttet.

Kilder