Tapas er essensen af det spanske køkken – små, delikate retter skabt til at dele og nyde i godt selskab. Det handler ikke kun om mad, men om stemning, fællesskab og god smag. Ved tapasbordet er der ingen faste regler – du kan kombinere sprøde, salte og friske elementer, og lade bordet bugne af alt fra fisk og skaldyr til cremede oste, sprødt brød og smagfulde dips.
Her finder du inspiration til at sammensætte din egen tapasmenu – uanset om du vil lave et enkelt tapasbræt til en hyggelig aften, eller dække op med et væld af små retter, der inviterer til at smage på kryds og tværs.
Idéer til hjemmelavet tapas samlet ét sted
Find inspiration til både nemme, hurtige og lækre tapasretter. Tapas kan bruges som gæstemad, og til en hyggelig aften rækker 6-8 små tapas retter til deling fint. En oplagt tapas anretning indeholder en blanding af smage og konsistenser.
De mest populære tapas retter
Her får du de ti mest populære tapas opskrifter - alt fra hvidløgsrejer og tunmousse til bruschetta og piementos de padrón.
Tapasbræt
Få inspiration til at anrette et lækkert tapasbræt til deling. Forkæl dine gæster med et indbydende tapasbræt næste gang lejligheden byder sig.
Bruschetta
Bruschetta er en enkelt ret bestående af ristet brød, modne tomater, hvidløg og olivenolie. Giv dine bruschetta ekstra smag ved at tilføje friske krydderurter.
Tunfiskemousse
Tunfiskemousse er en dansk klassiker, men den er også skøn på tapasbordet. Server den på rugbrødschips eller ristet flute.
Saltede mandler
Saltede mandler er altid lækre, og så er de ovenikøbet nemme at lave selv. De er gode både til tapas, som snack eller i salater.
Blinis med stenbiderrogn
Blinis med stenbiderrogn er en klassiker som forret, men den kan også serveres som en del af en tapas menu.
Gambas al ajillo – Hvidløgsrejer
Gambas al ajillo, eller hvidløgsrejer, er en klassiker til tapas anretningen. Steg dem i olivenolie og masser af hvidløg.
Rugbrødschips
Sprøde og knasende rugbrødschips er nemme at lave, og du kan variere med dine yndlingskrydderier.
Ceviche med rejer
Ceviche med rejer er en frisk og let syrlig tilføjelse til tapas anretningen. Mariner rejerne i lime og chili, og server dem med tortillachips.
Piementos de padrón
Padróns er små grønne peberfrugter som steges på panden ved høj varme. Drys dem med flagesalt, og de er klar til servering.
Hjemmebagt brød til tapas anretningen
Hjemmebagt brød er lækkert til tapas. Gå på opdagelse i vores opskrifter på hjemmebagt brød og boller, eller find opskriften på de mest populære brød til tapas anretningen herunder.
Foccacia brød
Foccacia er et saftigt brød med sprød skorpe. Vi har toppet den med rosmarin, olivenolie og flagesalt, men du kan nemt variere toppingen, fx med grøntsager eller ost.
Surdejsbrød
Surdejsbrød er nemt at bage selv. Du kan starte surdejen op selv eller købe en aktiv og bageklar surdej.
Snurrer med pesto
Snurrer med pesto er også fine at servere i en tapas anretningen. Du kan bruge alle slags pesto i snurrerne.
Knækbrød
Sprøde knækbrød er ikke svære at lave, og de er en god tilføjelse til både ost og charcuteri i tapas anretningen.
Dip og dressinger er lækre at servere til tapas, og vil du imponere dine gæster, kan du servere hjemmelavede udgaver af de mest populære dip og dressinger.
Klassisk grøn pesto
Den helt klassiske pesto lavet på basilikum og hvidløg er en klar vinder på tapas bordet. Lav en ekstra stor portion, og brug noget af pestoen i hjemmelavede snurrer med pesto.
Mojo rojo
Mojo rojo er en smagfuld dip, som er lavet på grillede peberfrugter og tilsmagt med varme krydderier.
Chilimayonnaise
Chilimayonnaise er nemt og hurtigt at lave, og du styrer helt selv hvor stærk den skal være.
Endnu mere inspiration til tapas anretningen
Gå på opdagelse i vores mange opskrifter på tapas her på siden. Hvis du har brug for endnu mere inspiration, kan du finde det i vores andre opskriftssamlinger. Kig for eksempel på vores forretter, og hvis det skal være lidt mere festligt kan du finde inspiration i vores samling med appetizers til nytår.