Gedde

Gedde

Udseende

Typiske kendetegn er geddens flade og brede snude samt dens langstrakte krop. Brakvandsgedder er ofte gullige og ferskvandsgedder grønlige. Gamle gedder bliver mørke, ofte grålige eller brunlige. Den bliver sjældent over 120 cm. Kødet er lyst med et let, rødligt skær ved skindet.

Oprindelse

Gedden er udbredt i hele Danmark, store dele af Europa samt Nordamerika. Gedden lever overalt i søer, åer, brakvandsområder og havområder med lavt saltindhold. De gedder, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Sverige eller Danmark. Hvad spiser gedder? Gedden er en grådig rovfisk, og blandt fødeemnerne er skaller, løjer, ællinger, vandrotter og frøer.

Anvendelse

Gedden er velegnet til fars, da kødet evner at holde på væden. Derudover er kødet velegnet til kogning og ovnstegning.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Gedden er en mager fisk, som indeholder n-3 og flerumættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 369 kJ

Protein: 19,0

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 1,2

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Kilde: Karolines Køkken