
Udseende
Laksen er en slank og sølvblank fisk. Laksen kan blive op mod 150 cm, men bliver normalt op til 120 cm. Kødet er fast, og farven svinger fra lyserød til rød alt afhængig af årstid og levested. Konsistensen er fed, og nogle gange kan man se hvide striber af fedt i kødet.
Oprindelse
Hvor lever laks? Den lever i saltvand, men når den gyder, søger den op i ferskvand, hvor den lever af smådyr og insekter. I saltvand lever den af rejer, blæksprutter og forskellige fisk. Den vildtlevende laks er udbredt i den nordlige del af Atlanten, mens den opdrættede laks bliver opdrættet på Færøerne, Norge, Chile og Skotland.
Anvendelse
Laks kan tilberedes på mange måder – stegt, kogt, marineret, rå, grillet, gravet og røget. Den kan bruges både som hel, udskåret og fileteret. Man må ikke koge eller stege fisken for meget, da den så bliver tør.
Sæson
Det er sæson for laksen hele året. Meget af den laks, som man køber, er opdrættet laks, hvor den får den røde farve igennem fodringen.
Næringsindhold
Laksen er en fed fisk, som er tilgængelig hele året. Den har et højt indhold af D- og B12-vitamin samt jod og selen, Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 693 kJ
Protein: 18,4
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 10,0
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
Karolines Køkken