Pighvar

Pighvar

Indhold

Udseende

Pighvar er en cirkelformet fladfisk, som er mørk og gråbun med benknuder. Farven kan dog skifte, da den har en evne til at kamuflere sig. Den kan blive op til 1 meter lang og veje 25 kg. I Danmark skelner man ofte mellem østersø- og vesterhavspighvar, hvor vesterhavspighvarren oftest er den bedste og største. Kødet er hvidt og fast.

Oprindelse

Pighvarren er udbredt i det nordlige Atlanterhav og lever på dybder mellem 20 – 70 m. Den lever af krebsdyr, tobiser, muslinger, unge torsk og andre småfisk.

Anvendelse

Kødet kan koges, dampes, grilles og steges.

Sæson

Hele året. Spisekvaliteten er bedst i september – december.

Næringsindhold

Pighvar er en mager fisk, som er rig på enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Desuden er den rig på selen.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 393 kJ

Protein: 16,4

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 3,0

Forbehold

Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g pighvar og øvrige rovfisk om ugen.

Kilder

Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998

Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm

Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech

Den lille levnedsmiddeltabel

Kend din fisk, HORESTA

www.togangeomugen.dk

Kilde: Karolines Køkken