Legere

At legere betyder at jævne varme retter med æggeblommer, fløde, creme fraiche 38% eller smør. Disse ingredienser er med til at give retter som fx saucer eller supper en tykkere og mere rund konsistens. Legering af saucer eller supper anvendes oftest i forbindelse med festlige middagsretter, da det ikke kun tilfører retterne smag og konsistens men også en vis mængde fedt.
Legere

Teknikbeskrivelse

Hvordan legerer man en suppe?

Når man jævner en suppe med æggeblommer, laves en blanding af æggeblomme og fløde. Æggeblandingen røres med lidt af den varme suppe og piskes efterfølgende i resten af suppen. Suppen varmes langsomt op under omrøring. Suppen må ikke koge efter legering (max. 85°), da den kan skille.

Hvordan legerer man en sauce?

Saucen legeres oftest med æggeblommer og fløde for at gøre saucen mere cremet.  Æggeblommen piskes med lidt fløde og blandingen piskes i saucen og opvarmes langsomt – under omrøring. Saucen må ikke koge efter legering (max. 85°), da den kan skille. 

En æggeblomme jævner som ca. 5 g hvedemel.

Synonymer

At legere er det samme som at liere.

Tips og tricks

Hvis saucen eller suppen bliver for tyk, kan du tilsætte fond eller bouillon til den ønskede konsistens.

Kilder

  • Karolines Køkken
Legere