Rødspætte

Rødspætte

Indhold

Udseende

Rødspætten er en fladfisk, som har en glat og brun overflade på oversiden med spredte rustrøde pletter. På undersiden er den hvid til spættet. Den kan blive op mod 100 cm lang. Kødet er hvidt og fast.

Oprindelse

Rødspætten lever på sandet eller blandet bund på 0-200 meters dybde og lever af muslinger, orme og krebsdyr. Rødspætten er almindelig i de skandinaviske farvande – især i Nordsøen.

Anvendelse

Kødet er velegnet til at stege og dampe. De forskellige fladfisk kan let erstatte hinanden i forskellige retter.

Sæson

Hele året. Rødspætten er dog fredet i nogle områder fra den 15. januar – 30. april. Spisekvaliteten topper i august, september og oktober.

Næringsindhold

Rødspætten er en mager fisk, som har et højt indhold af jod og selen. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Den er en af de bedst kendte danske fisk.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 366 kJ

Protein: 18,2

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 1,5

Kilder

Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998

Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm

Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech

Den lille levnedsmiddeltabel

Kend din fisk, HORESTA

www.togangeomugen.dk

Karolines Køkken