
Udseende
Typiske kendetegn er sandartens slanke krop og den grønlige rygfarve. Sandarten bliver sjældent over 1 meter. Kødet er fint lyst og dufter af ferskvand.
Oprindelse
Sandarten er udbredt i hele Danmark og store dele af Nord- og Mellemeuropa. Sandarten lever primært i ferskvand, men færdes dog også i Østersøens saltvand. Den lever i søer og åer og er nært beslægtet med aborren. Den lever af smelt, skaller, løjer og aborrer. De sandarter, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Sverige.
Anvendelse
Den fine spisefisk er velegnet til stegning, kogning, dampning og grill.
Sæson
Hele året. Sandarten er dog fredet fra den 1. til 31. maj.
Næringsindhold
Sandarten er en mager fisk, som er særlig rig på jod, selen, n-3 og flerumættede fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 362 kJ
Protein: 19,2
Kulhydrat: 0,5
Fedt: 0,7
Forbehold
Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g sandart og øvrige rovfisk om ugen.
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
Karolines Køkken