Sandart

Sandart

Udseende

Typiske kendetegn er sandartens slanke krop og den grønlige rygfarve. Sandarten bliver sjældent over 1 meter. Kødet er fint lyst og dufter af ferskvand.

Oprindelse

Sandarten er udbredt i hele Danmark og store dele af Nord- og Mellemeuropa. Sandarten lever primært i ferskvand, men færdes dog også i Østersøens saltvand. Den lever i søer og åer og er nært beslægtet med aborren. Den lever af smelt, skaller, løjer og aborrer. De sandarter, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Sverige.

Anvendelse

Den fine spisefisk er velegnet til stegning, kogning, dampning og grill.

Sæson

Hele året. Sandarten er dog fredet fra den 1. til 31. maj.

Næringsindhold

Sandarten er en mager fisk, som er særlig rig på jod, selen, n-3 og flerumættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 362 kJ

Protein: 19,2

Kulhydrat: 0,5

Fedt: 0,7

Forbehold

Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g sandart og øvrige rovfisk om ugen.

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Karolines Køkken