Brosme

Udseende

Typiske kendetegn er brosmens ene lange rygfinne samt en enlig gatfinne. Brosmen bliver sjældent over 90 cm. Kødet er lyst og fast.

Smag

Minder en smule i smagen om hummer, alt i alt en delikat spisefisk.

Oprindelse

Brosmen er udbredt i Atlanterhavet samt i den dybere del af Nordsøen og Skagerrak. Den lever som bundfisk på 70-1000 meters dybde. De brosmer, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Norge, Island eller Færøerne. Den lever af krebsdyr og bundfisk.

Anvendelse

Brosmen er velegnet til dampning, kogning og stegning og anvendes herudover til tørfisk. Af brosmens lever fremstilles en olie af høj kvalitet.

Næringsindhold

Brosmen er en mager fisk, der indeholder sunde fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 343 kJ

Protein: 18,5

Kulhydrat: 1,2

Fedt: 0,6

Kilder

Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998

Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm

Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech

Den lille levnedsmiddeltabel

Kend din fisk, HORESTA

www.togangeomugen.dk

Kilde: Karolines Køkken