
Udseende
Makrellen kan kendes på sin slanke og strømlinede krop. Kødet er mørkt og har en fed konsistens.
Oprindelse
Den lever fra det nordlige Norge og Island til det nordlige Afrika og spiser småfisk, planktondyr, snegle, brisling og fiskeæg. Den bliver max. 65 cm lang – dog er 40 cm normalt. Makrel sælges både fersk, røget og som konserves.
Anvendelse
Man kan tilberede makrel ved røgning, marinering, gravning og stegning. Fedtindholdet i fisken varierer alt efter årstiderne. I sensommeren og i efteråret er makrellen fedest.
Sæson
Hele året.
Næringsindhold
Makrel er en middelfed/fed fisk, som er rig på n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og fler-umættede fedtsyrer. Desuden er makrel rig på A-, D- og B12-vitamin samt jod og selen.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 1235 kJ
Protein: 18,1
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 24,4*
- Variation i fedtindholdet: 5,3 – 33,0 g
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
Karolines Køkken