Mørksej

Udseende

Mørksej kan kendes på sin blåsorte ryg og det kraftige underbid. Kødet er mørkt og groft.

Oprindelse

Den lever nær overfladen og ned til en dybde på 250 meter. Den unge fisk lever af vandlopper, lyskrebs, og fiskeyngel, mens den voksne mørksej lever af sild, brisling og fiskeyngel. Mørksej er udbredt i den nordlige del af Atlanten.

Anvendelse

Den er velegnet til stegning, røgning og til at grille.

Sæson

Hele året. Spisekvaliteten er bedst i juni – december.

Næringsindhold

Mørksej er en mager fisk, som er rig på jod, selen, kalium, n-3 fedtsyrer og flerumættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 339 kJ

Protein: 19,3

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 0,3

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Karolines Køkken