Udseende
Mørksej kan kendes på sin blåsorte ryg og det kraftige underbid. Kødet er mørkt og groft.
Oprindelse
Den lever nær overfladen og ned til en dybde på 250 meter. Den unge fisk lever af vandlopper, lyskrebs, og fiskeyngel, mens den voksne mørksej lever af sild, brisling og fiskeyngel. Mørksej er udbredt i den nordlige del af Atlanten.
Anvendelse
Den er velegnet til stegning, røgning og til at grille.
Sæson
Hele året. Spisekvaliteten er bedst i juni – december.
Næringsindhold
Mørksej er en mager fisk, som er rig på jod, selen, kalium, n-3 fedtsyrer og flerumættede fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 339 kJ
Protein: 19,3
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 0,3
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
Karolines Køkken