Torsk

Udseende

Typiske kendetegn er torskens overbid samt en kraftig skægtråd på hagen. Torsken bliver sjældent over 130 cm. Kødet er lyst og fast.

Oprindelse

Torsken er udbredt i hele Nordsøen, det sydlige Grønland og langs Nordamerikas østkyst. Den lever fra kysten til 5-600 meters dybde og færdes nær bunden. Den lever af orme, bløddyr, krebsdyr. Med alderen bliver fisk såsom sild, tobis og torskeyngel dominerende blandt fødeemnerne. De torsk, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Norge.

Anvendelse

Kødet er velegnet til fileter. Torsken er også velegnet til bagning, kogning og stegning.

Næringsindhold

Torsken er en mager fisk, som er særlig rig på jod og selen. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Torskerogn er middelfed, og torskelever defineres som fed.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 342 kJ

Protein: 18,8

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 0,6

Forbehold

Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g torsk og øvrige rovfisk om ugen. Gravide bør ikke indtage torskelever og torskelevertran grundet det høje indhold af A-vitamin.

Video

Kilder

Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998

Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm

Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech

Den lille levnedsmiddeltabel

Kend din fisk, HORESTA

www.togangeomugen.dk

Karolines Køkken