Vores madmanifest

Vores madmanifest

Vores madmanifest

I Arla Karolines Køkken® har vi udviklet opskrifter til danskerne lige siden 1962. Vi synes god mad er en væsentlig del af det gode liv. Vi tror på, at det er vigtigt at balancere ønsker om god mad med den tid, der faktisk er til rådighed - så både mad, madlavning og måltidet bliver fuld af gode oplevelser.

Bæredygtighed står højt danskernes dagsorden, og det er der masser af sund fornuft i, også når det drejer sig om mad. Derfor har vi formuleret et Madmanifest, som danner grundlag for vores arbejde med opskrifter på arla.dk.

Læs mere her på siden:

 
Vores madmanifest

Vores madmanifest

Vi har formuleret et madmanifest, som danner grundlaget for vores daglige arbejde med opskrifter på Arla.dk. Læs mere herunder.

1. Vi vil værne om den hjemmelavede mad – også i hverdagen

Madlavning og måltidet er for os indbegrebet af fællesskab, nærvær og glæde. Derfor ønsker vi at værne om den hjemmelavede mad – ved at hjælpe danskerne med at udvikle køkkenkompetencer og ved at gøre det nemt at lave god mad. Madlavning kan være en stressfaktor – men opskrifter, som både er hurtige at lave og købe ind til, kan hjælpe danskerne med at få lavet mad – også i en travl hverdag. Hvis du planlægger dine indkøb, gør du det nemmere for dig selv, når hverdagen banker på – og planlægning er også med til at reducere madspild.

2. Vi vil inspirere til varierede måltider - der smager godt

God smag er en selvfølge – derfor sætter vi dette allerhøjest, når vi udvikler opskrifter. Og med til god smag hører variation i valg af råvarer. Vi ønsker at være med til at fremme den gode smag – også i hverdagen – blandt andet ved at inspirere danskerne til at tænke ud af boksen, når aftensmaden sættes på bordet. Så når vi vælger tilbehør til aftensmaden er det naturligt oftere at vælge de klimavenlige kartofler, pasta eller ”perler” i stedet for ris.

3. Vi vil give dig nye smagsoplevelser

Vi mener, det både er  vigtigt at værne om de gode gamle klassikere på danskernes spisebord, OG at åbne øjnene for nye råvarer, trends og tendenser. Vi er ikke bange for at eksperimentere med nye, spændende råvarer. Tidens trends indenfor mad omsætter vi til enkle og forståelige opskrifter, der virker i praksis, så alle danskerne, der har lyst, kan få del i nye spændende smagsoplevelser gennem hele livet.

4. Vi vil gøre det nemmere for dig at leve sundt

Vi sætter ikke strikse ernæringsmæssige benspænd for os selv, når vi udvikler opskrifter på hverdagsmad. Vi bruger sund fornuft og holder fedtindholdet så lavt som muligt og indholdet af grøntsager og kostfibre så højt som muligt. Uden at gå på kompromis med den gode smag selv-følgelig. Sundhed er individuelt, så alle vores opskrifter ernæringsberegnede, hvilket gør det nemmere for dig at vurdere, om opskriften er god for netop dig og din krop.

5. Vi vil udnytte sæsonens råvarer – og de lokale råvarer

Det er vigtigt at have kendskab til råvarernes sæson – både for smagens skyld, men også for klo-dens skyld. Alle råvarer smager bedst, når de naturligt er i sæson. Vi er vilde med at bruge de danske sødmefyldte jordbær, når de danske marker bugner i juni – men vi mener ikke det er sund fornuft at transportere jordbær uden smag halvvejs rundt om jorden for at kunne servere dem i januar. Vi er så heldige at Danmark er et landbrugsland – og derfor har vi adgang til masser af lokale rå-varer. Vi opfordrer til at udnytte sæsonens råvarer og købe lokalt producerede fødevarer – for herigennem at tænke bæredygtighed ind i indsatsen for god mad.

Sådan gør vi, når vi beregner næringsværdier

I en opskrift til 4 personer regner vi normalt med ca. 600 g rensede grønsager, dertil 1 kg skrællede kartofler, eller 400 g tørret pasta/500 g frisk eller 320 g rå ris. (De 600 g grønsager kan fordeles med 200 g til hver voksen og 100 g til hvert barn). Det der står benævnt som "tilbehør" eller "hertil" regner vi med i energiberegningen.

I retter hvor mængden af alkohol (øl, vin el. lign.) er under ½ liter til 4 personer, og hvor retten koger i mindst 5 minutter, har vi ikke medtaget alkohol i energiberegningen, for den er fordampet.

Vi bruger data fra Dankost Pro.

Ernæringsberegning
BEREGN MÆNGDEN AF MAD

Beregn mængden af mad

Se hvor meget hverdagsmad du bør beregne pr. person.

Beregn mængden af mad

Kogebøger fra Arla Karolines Køkken®

Vores kogebog ”Skøn mad uden kød” er den nyeste i rækken af kogebøger fra Arla Karolines Køkken®. Find den og mange flere til print - kvit og frit - eller køb de fulde versioner i vores webshop.

 
Skøn mad uden kød - Karolines Køkken Kogebøger

Arla Karolines Køkken® følger de officelle anbefalinger: