Grilning af frugt og grønt

Her får du råd og inspiration til grønt og varieret tilbehør til sommerens grillede pølser og bøffer. Udover at grillet grønt tæller med i 6 om dagen-regnskabet (voksne skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen), er det en fordel, at det meste af tilberedningen kan foregå ude ved grillen.

Grønsagsspyd/-måtter

De fleste kender til at grille kødspyd. Men også grønsagsspyd smager dejligt. Brug cherrytomater, champignon, minimajs og stykker af løg, squash og peberfrugt. Og sæt evt. stykker af fersken og ananas ind imellem for variationens skyld.

Læg 5-6 forårsløg, grønne asparges og helt tynde gulerødder ved siden af hinanden og stik små træspyd tværs igennem dem 2-3 steder - så har du en lækker grønsagsmåtte.

Majs

Majs kan grilles på flere måder:

Uden blade: Fjern bladene fra majskolberne og skær kolben i 2-3 stykker. De skal grille 5-6 minutter i alt.

Med blade: Kræng bladene ned og fjern hårene. Læg bladene på plads. Grilles 10-15 minutter. Majskornene bliver mere saftige, når de grilles i bladene. Eller læg kolberne i koldt vand med blade, til bladene er godt gennemvåde. Grill de hele majskolber til bladene er sorte. Fjern de sorte blade og nyd de saftige kolber.

I folie: Pak majskolberne ind i alufolie og læg dem ned til kullene. De skal have ca. 10 minutter.

Frugt til kød

Friske, grillede ferskner eller nektariner og ananas smager godt til kød. Halve ferskner/nektariner skal have 3-4 minutter på hver side. Og skiver af skrællet ananas i 1 cm tykke skiver skal have et enkelt minut på hver side. 

Grønsager i svøb

Spidskål, der først er skåret i kvarte og så i mindre stykker, svøbes i bacon. Grill til kålen er mør og baconen sprød. Server med et drys af klippet purløg. Eller pak grønne asparges i parmaskinke og gril dem i et par minutter, til skinken er sprød.

Auberginer og squash - gode til grillen

Auberginer: Skær skiver (1 cm tykke) af aubergine på langs eller på tværs, som lægges på køkkenrulle og drysses med salt, så væden trækkes ud. Lad dem trække 10 minutter og børst saltet af, inden de lægges på grillen. De skal være godt brune, men ikke brankede.

Squash: Skæres på langs i ca. 1 cm tykke skiver og grilles kort på begge sider.

Tips

 • Frugt og grønt skal altid pensles, inden det lægges på grillen. Du kan pensle med en god olie, variér evt. smagen ved at tilsætte olien forskellige krydderurter og krydderier. Eller brug pesto, køb en eller lav den selv. Bland fx olivenolie med finthakkede valnøddekerner og basilikum. Smag til med salt. 
 • Vend flittigt, når du griller, så undgår du at branke kød og grønsager. Det smager ikke godt - og det er sundhedsskadeligt. 
 • Læg træspyd i vand i ½ time, inden de bruges, så går der ikke ild i dem. 
 • Eksperimentér! Prøv forskellig frugt og grønt, når du alligevel står ved grillen. Noget er godt. Andet ikke helt så godt.

Teksten er udarbejdet i samarbejde med www.6omdagen.dk

6 STK. GRØNT OM DAGEN

Sådan kan du få 6 stk. frugt og grønt om dagen:
1 glas juice om morgen
1 stykke frugt formiddag
1 stor tomat og 1 stort stykke agurk til frokost
1 stykke frugt eftermiddag
¼ blomkål til aftensmaden

Det er kun fantasien, der sætter grænsen. Vælg frugt og grønt efter din smag.

De 10 kostråd

 • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 • Spis frugt og mange grøntsager
 • Spis mere fisk
 • Vælg fuldkorn
 • Vælg magert kød og kødpålæg
 • Vælg magre mejeriprodukter
 • Spis mindre mættet fedt
 • Spis mad med mindre salt
 • Spis mindre sukker
 • Drik vand

Øko­logisk høst­mark­ed

Hvert år den første weekend i september er der åbent hus på økologiske gårde over hele landet. Her kan alle – store og små – nyde en dag på landet og samtidig opleve, hvad økologisk landbrug er.

Vidste du!

Det er en god ide at handle stort ind, så du sparer på transporten, og måske også emballage, hvis du køber store portioner.

Det er også transport-besparende at købe varer, der er produceret i nær-miljøet - og handle efter sæsonen for frugt og grønt i Danmark.