Piske eller røre

At piske betyder at piske luft ind i en dej, creme eller fløde med en vis hastighed eller kraft. At røre betyder at røre og/eller piske en dej, fars eller lign., til den er jævn og evt. luftig. En pisket masse er lettere end en rørt. Man pisker, indtil man kan høre, at massen lyder ”hul” mod skålen.

Teknikbeskrivelse

Redskaber til at piske og røre er de samme: piskeris (metal er bedst), elektrisk håndmixer eller elektrisk køkkenmaskine. Til piskning vælges piskeris eller piskeindsats til røremaskiner, og til at røre vælges evt. dejkroge.

Det er især vedr. kagedej, at man skelner mellem rørt eller pisket dej. Rørt dej kaldes også generelt sandkagedej og betegner en kagedej, hvor smør og sukker piskes luftigt, inden der piskes æg i. Til sidst røres mel og andre ingredienser i, evt. med dejskraber eller dejkrog.

Synonymer

Pisket dej kaldes også generelt sukkerbrødsdej og betegner en kagedej, hvor æg og sukker piskes luftigt og derefter tilsættes mel og andre ingredienser, evt. med dejskraber eller ske. Pisket dej skaber en lettere kage.

Forbehold

Det er vigtigt at lægge mærke til, om en opskrift angiver røre eller piske, og at overholde opskriftens tidsangivelser, da kagen, isen el. lign. ellers vil blive tung.

Video

Kilder

Karolines Køkken