Hvad er Gruyère?

En lækker ost uden huller! En af de allerfineste oste i verden med en lang eftersmag, der især er kendt fra Schweiz.

Ordet “gruyere” kommer fra en by i Fribourg i den vestlige del af Schweiz. Det hævdes, at produktionen af denne ost stammer fra en tid, hvor der var både helvetiere, gallere og romere i området. Osten blev hurtigt en vigtig handelsvare for området i Schweiz, og i 1400-tallet eksporteredes den til Italien, Lyon og Paris.

Gruyère fremstilles på komælk fra aften- og morgenmalkning. Der sker ingen varmebehandling af mælken, inden ostemageren tilsætter mælkestyrebakterier. Herefter tilsættes kalveløbe og efter 35-40 minutter kan man se ostens koagulering/stivning. Ostemassen røres rundt, og efter 10 minutter opvarmes den til 55 grader, hvor ostens tekstur kontrolleres. Osten pumpes i rustfri stålforme, lægges i en 20 % saltopløsning i 24 timer og lægges herefter til modning i stuetemperatur og vendes ofte for at sikre en ligelig fordeling af fugten i osten. Osten lagres mellem 5-12 måneder.

Ostetype

Hård til semihård

Karakteristika

I modsætning til en lignende ost, Emmentaler, har Gruyère ingen huller. Med alderen bliver den let smuldrende.

Smag

Nøddeagtig, lidt sød smag med komplekse svampeagtige smagstoner.

Oste, der minder om

Comté eller Emmentaler