Fryseren

Temperaturen i fryseren skal være -18º C. I et køleskab med fryser er det ikke altid, at frostrummet er koldt nok til indfrysning af friske varer, men den kan måske kun bruges til opbevaring af varer, der er købt frosne, i kortere tid.

Beskrivelse

Fryseren kan have fra to til fire stjerner. Kun med fire stjerner kan fryseren indfryse kød og andre varer. Se nærmere om indfrysningskapacitet - kilo varer, fryseren kan fryse ned på et døgn - i fryserens brugsanvisning.

 

Pak varerne ind i fryseegnet emballage. Stærkt lugtende madvarer skal pakkes ekstra godt ind.

 

Sæt altid dato på de varer, du lægger i fryseren.

Eksempler

Ingen varer bør ligge i fryseren i over et år. De bliver dog ikke sundhedsfarlige, men der sker en kvalitetsforringelse, og fede madvarer harskner også under frysning.

Mælk ændrer smag ved frysning og egner sig bedst til brug i madlavning efter frysning. Piskefløde bliver grynet - men pisker du først fløden til flødeskum, forbliver den blød og glat. Tø flødeskummet op i køleskabet og pisk den let igennem før servering.

Smør kan også skæres i tern og fryses ned i små portioner - klar til at tilsætte en ret. Ost (45+) bør også fryses ned i mindre stykker, som passer til ca. en uges forbrug. De hvide og røde skimmeloste skal være færdigmodnede før frysning.

Babymos kan også fryses ned i isterningebakker.

Grønsager skal blancheres før frysning - for at ødelægge de enzymer i grønsagerne, som kan forringe kvaliteten og holdbarheden. Grønsagerne kan få en høagtig smag, som skyldes, at fedtstoffet i grønsagerne harskner.

Sørg altid for, at varen er frisk, når du lægger den i fryseren. Af skemaet ses, hvor længe forskellige varer omtrent kan holde sig i fryseren ved -18º C. Køber du frosne varer, er de mærket med holdbarhedsdato.

Forbehold

Har strømmen til fryseren været afbrudt, er det vigtigt at finde ud af, om temperaturen har været over nul grader, for så kan der ske bakterievækst. Optøede varer bør straks tilberedes eller kasseres.

Tips og tricks

Gennemgå fryserens indhold hvert halve år.

Kilder

Karolines Køkken