Tilberedning af mad

Når du håndterer madvarer i dit køkken, gælder det om at holde det urene arbejde adskilt fra det rene. På den måde forhindrer du, at en eventuel smitte føres videre. Andre vigtige faktorer ved tilberedningen er temperatur og tid.

Beskrivelse

Det urene arbejde:

1. Udskæring og partering af råt kød, fjerkræ og fisk.

2. Rensning af grønsager.

3. Udslåning af rå æg.

Det rene arbejde:

1. Udskæring af stegt kød.

2. Snitning af grønsager og frugter.

3. Smøring af madpakker.

4. Bagning.

Eksempler

Brug forskellige spækbrætter til urene og rene arbejdsopgaver.

Hygiejnisk set er der ikke forskel på træ og plast, men plast kan gå i opvaskemaskinen. Vælg en passende størrelse (25 x 35 cm), som kan gå i opvaskemaskinen.

Det er en fordel at have flere spækbrætter, der bruges til hver sit formål - fx fire forskellige til henholdsvis brød, rengjorte grønsager, råt kød og tilberedt kød. Du undgår så at overføre bakterier fra urent arbejde til rent arbejde.

Knive, sakse og andre redskaber skal altid vaskes grundigt, efter de har været brugt til et urent arbejde. Har du for eksempel brugt en kniv til råt kød, kan der være bakterier på den, og du skal passe på, at den ikke kommer i berøring med tilberedt mad.

Kilder

Karolines Køkken