Vin og øl til osten

Hvad skal jeg drikke til osten? Der er ingen facitliste, men her er nogle forslag, blot til inspiration

Danbo, mild og mellemlagret u/kommen fx Arla Klovborg®, Riberhus®, Konning Guld

Hvidvin Mild halvsød fx tysk Riesling
Rødvin Let afkølet, ung, frisk, let, frugtagtig og syrefattig rødvin fx Beaujolais
Øl Classic

Danbo, mellemlagret u/kommen fx Riberhus® Grubeost

Rødvin  Kraftig, krydret og med høj alkoholprocent fx vine fra Rhône
Øl Indian Pale Ale, Classic eller Lagerøl

Danbo, lagret u/kommen fx Arla Klovborg®, Tistrup®

Hvidvin Fyldig, tør og alkoholrig fx Chardonnay, Sanceere eller Bordeaux (på Sauvignon Blanc druen)
Rødvin Kraftig, krydret og alkoholrig fx Amarone
Øl Dobbelt Bock, Porter eller Stout

Danbo, ekstra lagret u/kommen fx Riberhus®, Tistrup®

Øl Dobbelt Bock, Porter eller Stout
Andet Akvavit

Danbo, mellemlagret m/kommen fx Arla Klovborg®, Riberhus®

Rødvin Madeira er også et godt valg fx Malmsey
Øl Hvedeøl og gerne en snaps med kommen
Andet Sød portvin fx Ruby eller Vintage Port

Esrom, mellemlagret u/kommen fx Riberhus®

Hvidvin Tør, intens, fyldig og alkoholrig fx Chardonnay fra Californien eller andre oversøiske lande
Rødvin Kraftig, moden og alkoholrig fx Amarone eller vine fra Rhône
Øl Stærk pilsner, Lys Ale

Havarti, mild fx Arla® Den Go'e Havarti og flødehavarti

Hvidvin Tør, intens, fyldig og alkoholrig fx Chardonnay fra Californien eller andre oversøiske lande
Rødvin Syrefattig fx Cabernet Sauvignon fra Chile, Sydafrika eller andre oversøiske lande
Øl Classic
Andet Osten er også velegnet til en kølig, let mousserende vin fx Asti Spumante

Samsø, mellemlagret u/kommen fx Arla® Den Go'e Samsø

Hvidvin Mild og frugtagtig fx tyske kabinettvine, vine fra Loire eller Pinot Blanc fra Alsace
Rødvin Ung, let, frugtagtig og syrefattig fx Beaujolais Village eller oversøiske Merlot vine
Øl Indian Pale Ale, Classic eller Lagerøl

Samsø, mellemlagret m/kommen

 

Øl Hvedeøl
Andet Snaps m/kommen, En tør sherry fx Fino

Blåhvidskimmelost, Fx Castello ® mild økologisk, Høng® Klosterkrone

Hvidvin Mild og frugtrig fx en tysk Riesling, vine fra Alsace eller Orvieto, Soave fra Italien eller en ædel og sød Sauternes
Rødvin Let, sød og frugtagtig fx Reciotto delle Valpolicella fra Italien
Øl Mørk Ale eller stærk pilsner
Andet Osten er også god med en elegant portvin fx en gylden Tawny

Hvidskimmelost, Fx Castello ® White, økologisk brie og Light, Høng® RåHvid, Camembert og Gyldenrød

Hvidvin Tør og fyldig fx en Chardonnay eller Sauvignon Blanc
Rødvin Let afkølet, ung, frisk, let, frugtagtig og syrefattig fx Beaujolais eller lignende
Øl Mørk Ale, Porter, Stout eller stærk pilsner

Rødskimmelost, Fx Castello® Golden og Marquis

Øl Pilsner, Porter eller Stout
Andet En elegang portvin fx en gylden Tawny eller en sd madeira fx Malmsey. Eller en ædel og sød hedvin fx en Muscadet eller Vin doux naturel fra Frankrig

 

 

Vinbeskrivelser

Unge, lette, frugtagtige og syrefattige rødvine Vine af Beaujolaistypen. Men de findes også i Sydfrankrig, i Alsace og i Valpolicella og Chianti i Italien. I den mindre dyre ende er de oversøiske vine. De skal alle serveres let afkølet.
Elegante, intensem forfinede og fløjlsbløde rødvine I den klassiske udgave er det en god Bourgogne. Eller Pinot Noir i en anden god udgave. Men også de spanske (Rioja, Navarra, Penedes) i Reserva klassen, og Chianti Riserva er fine repræsentanter for denne gruppe.
Markante, tørre og garvesyrerige rødvine Typisk Cabernet Sauvignon vine. De bedste fra Bordeaux (Haut Médoc/Graves). De mange oversøiske Cabernet'er har mere fylde og rundhed og er mindre markante. Vine i denne gruppe er også Cahors, Bergerac og Buzet.
Kraftige, krydrede og alkoholrige rødvine De bedste repræsentanter kommer fra Rhônedalen og Norditalien (Barolo, Barbaresco og Amarone), fra Syditalien med Primitivo i spidsen og Portugal med Dâo, Australien med Shiraz og Californien med Zinfandel.
Milde, frugtagtige hvide vine De tyske kabinettvine med Riesling i spidsen er valg nummer et. Og de mange gode Al-sace vine lige så klart nummer to. Men også mange ikke fadlagrede hvide vine placerer sig i denne gruppe.
Tørre, intense hvide vine Her er kodeordet "Chardonnay". Det er vine med masser af smag og alkohol. Chablis og hvid Bourgogne er klassikerne, men druen gør sig fint i hele verden. Får den meget sol og samtidig fadlagring, kan den være nærmest fed og tør med eksotiske undertoner. Sauvignon Blanc er også fin. Den er som regel mere stålsat og markant tør.
Ædle, søde hvide vine Sauternes er den, der fører feltet an. Men også de fineste søde tyske og østrigske vine passer fint.
Mousserende vine Champagne, Cremant, Cava og hvad de nu alle kalder sig i tørre (Brut) eller halvsøde (demi sec) udgaver. Den milde og let mousserende Asti Spumante er meget god sammen med ost.
Hedevine De traditionelle portvinstyper Ruby og Vintage (mørke og kraftige), Tawny (læderfarvet og elegant). Sherry - sød Oloroso, tør Fino eller Manzanilla. Madeira - sød Malmsey eller tør Sercial. Og de fine franske og spanske Muscat vine.

Kilder

Karolines Køkken