Mel og gryn

Mel og gryn
Mel og gryn

Når man beskriver de forskellige meltyper, fortæller udmalingsgraden, hvor meget af selve kornet der er malet med - målt fra midten af det enkelte korn. En udmalingsgrad på 100% betyder, at hele kornet er malet med ved melfremstillingen, og der er derfor tale om Fuldkorn. Næringsværdien er højest i fuldkorn, altså meltyper med en udmalingsprocent på 100. Bageevnen beskriver hvor stor en volumen brødet får ved bagning. Bageevnen afhænger til en vis grad af udmalingsgraden. Bageevnen bliver mindre, jo større partikler meltypen indeholder.

Gå i dybden...

Kilder

  • Agnete Dal Thomsen, Innovation projekt manager, Cerealia R&D, Hammerholmen Hvidovre.
  • Bageriet Aurion, samt pjecer herfra
  • Nutana Bjæverskov
  • Urtekram Mariager
  • Nakskov Mill Foods A/S
  • SUHR Mad, Gjellerup og Gad, 4. udgave 1. oplag 2003.
  • Læs selv mere:
  • "Et ordentligt brød", Camilla Plum
  • "Fremtidens brød af fortidens korn", Jørn Ussing Larsen
  • "Brød og kager, træk af bagværkets historie", Forlaget Fremad
  • "Brød fra hele verden", Kirsten Skaarup
  • "Smag på Danmark", Nanna Simonsen.
Mel og gryn