Vin og øl til ost
Hvad skal jeg drikke til osten?
Der er ingen facitliste, men her er nogle forslag, blot til inspiration
Danbo, mild og mellemlagret u/kommen fx Arla Klovborg®, Riberhus®, Konning Guld
Hvidvin | Mild halvsød fx tysk Riesling |
Rødvin | Let afkølet, ung, frisk, let, frugtagtig og syrefattig rødvin fx Beaujolais |
Øl | Classic |
Danbo, mellemlagret u/kommen fx Riberhus® Grubeost
Rødvin | Kraftig, krydret og med høj alkoholprocent fx vine fra Rhône |
Øl | Indian Pale Ale, Classic eller Lagerøl |
Danbo, lagret u/kommen fx Arla Klovborg®, Tistrup®
Hvidvin | Fyldig, tør og alkoholrig fx Chardonnay, Sanceere eller Bordeaux (på Sauvignon Blanc druen) |
Rødvin | Kraftig, krydret og alkoholrig fx Amarone |
Øl | Dobbelt Bock, Porter eller Stout |
Danbo, ekstra lagret u/kommen fx Riberhus®, Tistrup®
Øl | Dobbelt Bock, Porter eller Stout |
Andet | Akvavit |
Danbo, mellemlagret m/kommen fx Arla Klovborg®, Riberhus®
Rødvin | Madeira er også et godt valg fx Malmsey |
Øl | Hvedeøl og gerne en snaps med kommen |
Andet | Sød portvin fx Ruby eller Vintage Port |
Esrom, mellemlagret u/kommen fx Riberhus®
Hvidvin | Tør, intens, fyldig og alkoholrig fx Chardonnay fra Californien eller andre oversøiske lande |
Rødvin | Kraftig, moden og alkoholrig fx Amarone eller vine fra Rhône |
Øl | Stærk pilsner, Lys Ale |
Havarti, mild fx Arla® Den Go'e Havarti og flødehavarti
Hvidvin | Tør, intens, fyldig og alkoholrig fx Chardonnay fra Californien eller andre oversøiske lande |
Rødvin | Syrefattig fx Cabernet Sauvignon fra Chile, Sydafrika eller andre oversøiske lande |
Øl | Classic |
Andet | Osten er også velegnet til en kølig, let mousserende vin fx Asti Spumante |
Samsø, mellemlagret u/kommen fx Arla® Den Go'e Samsø
Hvidvin | Mild og frugtagtig fx tyske kabinettvine, vine fra Loire eller Pinot Blanc fra Alsace |
Rødvin | Ung, let, frugtagtig og syrefattig fx Beaujolais Village eller oversøiske Merlot vine |
Øl | Indian Pale Ale, Classic eller Lagerøl |
Samsø, mellemlagret m/kommen
Øl | Hvedeøl |
Andet | Snaps m/kommen, En tør sherry fx Fino |
Blåhvidskimmelost, Fx Castello ® mild økologisk, Høng® Klosterkrone
Hvidvin | Mild og frugtrig fx en tysk Riesling, vine fra Alsace eller Orvieto, Soave fra Italien eller en ædel og sød Sauternes |
Rødvin | Let, sød og frugtagtig fx Reciotto delle Valpolicella fra Italien |
Øl | Mørk Ale eller stærk pilsner |
Andet | Osten er også god med en elegant portvin fx en gylden Tawny |
Hvidskimmelost, Fx Castello ® White, økologisk brie og Light, Høng® RåHvid, Camembert og Gyldenrød
Hvidvin | Tør og fyldig fx en Chardonnay eller Sauvignon Blanc |
Rødvin | Let afkølet, ung, frisk, let, frugtagtig og syrefattig fx Beaujolais eller lignende |
Øl | Mørk Ale, Porter, Stout eller stærk pilsner |
Rødskimmelost, Fx Castello® Golden og Marquis
Øl | Pilsner, Porter eller Stout |
Andet | En elegang portvin fx en gylden Tawny eller en sd madeira fx Malmsey. Eller en ædel og sød hedvin fx en Muscadet eller Vin doux naturel fra Frankrig |
Vinbeskrivelser
Unge, lette, frugtagtige og syrefattige rødvine | Vine af Beaujolaistypen. Men de findes også i Sydfrankrig, i Alsace og i Valpolicella og Chianti i Italien. I den mindre dyre ende er de oversøiske vine. De skal alle serveres let afkølet. |
Elegante, intensem forfinede og fløjlsbløde rødvine | I den klassiske udgave er det en god Bourgogne. Eller Pinot Noir i en anden god udgave. Men også de spanske (Rioja, Navarra, Penedes) i Reserva klassen, og Chianti Riserva er fine repræsentanter for denne gruppe. |
Markante, tørre og garvesyrerige rødvine | Typisk Cabernet Sauvignon vine. De bedste fra Bordeaux (Haut Médoc/Graves). De mange oversøiske Cabernet'er har mere fylde og rundhed og er mindre markante. Vine i denne gruppe er også Cahors, Bergerac og Buzet. |
Kraftige, krydrede og alkoholrige rødvine | De bedste repræsentanter kommer fra Rhônedalen og Norditalien (Barolo, Barbaresco og Amarone), fra Syditalien med Primitivo i spidsen og Portugal med Dâo, Australien med Shiraz og Californien med Zinfandel. |
Milde, frugtagtige hvide vine | De tyske kabinettvine med Riesling i spidsen er valg nummer et. Og de mange gode Al-sace vine lige så klart nummer to. Men også mange ikke fadlagrede hvide vine placerer sig i denne gruppe. |
Tørre, intense hvide vine | Her er kodeordet "Chardonnay". Det er vine med masser af smag og alkohol. Chablis og hvid Bourgogne er klassikerne, men druen gør sig fint i hele verden. Får den meget sol og samtidig fadlagring, kan den være nærmest fed og tør med eksotiske undertoner. Sauvignon Blanc er også fin. Den er som regel mere stålsat og markant tør. |
Ædle, søde hvide vine | Sauternes er den, der fører feltet an. Men også de fineste søde tyske og østrigske vine passer fint. |
Mousserende vine | Champagne, Cremant, Cava og hvad de nu alle kalder sig i tørre (Brut) eller halvsøde (demi sec) udgaver. Den milde og let mousserende Asti Spumante er meget god sammen med ost. |
Hedevine | De traditionelle portvinstyper Ruby og Vintage (mørke og kraftige), Tawny (læderfarvet og elegant). Sherry - sød Oloroso, tør Fino eller Manzanilla. Madeira - sød Malmsey eller tør Sercial. Og de fine franske og spanske Muscat vine. |