Vin og øl til ost

Hvad skal jeg drikke til osten?Der er ingen facitliste, men her er nogle forslag, blot til inspiration

Danbo, mild og mellemlagret u/kommen fx Arla Klovborg®, Riberhus®, Konning Guld HvidvinMild halvsød fx tysk RieslingRødvinLet afkølet, ung, frisk, let, frugtagtig og syrefattig rødvin fx BeaujolaisØlClassic

Danbo, mellemlagret u/kommen fx Riberhus® Grubeost Rødvin Kraftig, krydret og med høj alkoholprocent fx vine fra RhôneØlIndian Pale Ale, Classic eller Lagerøl

Danbo, lagret u/kommen fx Arla Klovborg®, Tistrup®** HvidvinFyldig, tør og alkoholrig fx Chardonnay, Sanceere eller Bordeaux (på Sauvignon Blanc druen)RødvinKraftig, krydret og alkoholrig fx AmaroneØlDobbelt Bock, Porter eller Stout

Danbo, ekstra lagret u/kommen fx Riberhus®, Tistrup® ØlDobbelt Bock, Porter eller StoutAndetAkvavit

Danbo, mellemlagret m/kommen fx Arla Klovborg®, Riberhus® RødvinMadeira er også et godt valg fx MalmseyØlHvedeøl og gerne en snaps med kommenAndetSød portvin fx Ruby eller Vintage Port

Esrom, mellemlagret u/kommen fx Riberhus® HvidvinTør, intens, fyldig og alkoholrig fx Chardonnay fra Californien eller andre oversøiske landeRødvinKraftig, moden og alkoholrig fx Amarone eller vine fra RhôneØlStærk pilsner, Lys Ale

Havarti, mild fx Arla® Den Go'e Havarti og flødehavarti HvidvinTør, intens, fyldig og alkoholrig fx Chardonnay fra Californien eller andre oversøiske landeRødvinSyrefattig fx Cabernet Sauvignon fra Chile, Sydafrika eller andre oversøiske landeØlClassicAndetOsten er også velegnet til en kølig, let mousserende vin fx Asti Spumante

Samsø, mellemlagret u/kommen fx Arla® Den Go'e Samsø HvidvinMild og frugtagtig fx tyske kabinettvine, vine fra Loire eller Pinot Blanc fra AlsaceRødvinUng, let, frugtagtig og syrefattig fx Beaujolais Village eller oversøiske Merlot vineØlIndian Pale Ale, Classic eller Lagerøl

Samsø, mellemlagret m/kommen

ØlHvedeølAndetSnaps m/kommen, En tør sherry fx Fino

Blåhvidskimmelost, Fx Castello ® mild økologisk, Høng® Klosterkrone HvidvinMild og frugtrig fx en tysk Riesling, vine fra Alsace eller Orvieto, Soave fra Italien eller en ædel og sød SauternesRødvinLet, sød og frugtagtig fx Reciotto delle Valpolicella fra ItalienØlMørk Ale eller stærk pilsnerAndetOsten er også god med en elegant portvin fx en gylden Tawny

Hvidskimmelost, Fx Castello ® White, økologisk brie og Light, Høng® RåHvid, Camembert og Gyldenrød HvidvinTør og fyldig fx en Chardonnay eller Sauvignon BlancRødvinLet afkølet, ung, frisk, let, frugtagtig og syrefattig fx Beaujolais eller lignendeØlMørk Ale, Porter, Stout eller stærk pilsner

Rødskimmelost, Fx Castello® Golden og Marquis** ØlPilsner, Porter eller StoutAndetEn elegang portvin fx en gylden Tawny eller en sd madeira fx Malmsey. Eller en ædel og sød hedvin fx en Muscadet eller Vin doux naturel fra Frankrig

Vinbeskrivelser Unge, lette, frugtagtige og syrefattige rødvineVine af Beaujolaistypen. Men de findes også i Sydfrankrig, i Alsace og i Valpolicella og Chianti i Italien. I den mindre dyre ende er de oversøiske vine. De skal alle serveres let afkølet.Elegante, intensem forfinede og fløjlsbløde rødvineI den klassiske udgave er det en god Bourgogne. Eller Pinot Noir i en anden god udgave. Men også de spanske (Rioja, Navarra, Penedes) i Reserva klassen, og Chianti Riserva er fine repræsentanter for denne gruppe.Markante, tørre og garvesyrerige rødvineTypisk Cabernet Sauvignon vine. De bedste fra Bordeaux (Haut Médoc/Graves). De mange oversøiske Cabernet'er har mere fylde og rundhed og er mindre markante. Vine i denne gruppe er også Cahors, Bergerac og Buzet.Kraftige, krydrede og alkoholrige rødvineDe bedste repræsentanter kommer fra Rhônedalen og Norditalien (Barolo, Barbaresco og Amarone), fra Syditalien med Primitivo i spidsen og Portugal med Dâo, Australien med Shiraz og Californien med Zinfandel.Milde, frugtagtige hvide vineDe tyske kabinettvine med Riesling i spidsen er valg nummer et. Og de mange gode Al-sace vine lige så klart nummer to. Men også mange ikke fadlagrede hvide vine placerer sig i denne gruppe.Tørre, intense hvide vineHer er kodeordet "Chardonnay". Det er vine med masser af smag og alkohol. Chablis og hvid Bourgogne er klassikerne, men druen gør sig fint i hele verden. Får den meget sol og samtidig fadlagring, kan den være nærmest fed og tør med eksotiske undertoner. Sauvignon Blanc er også fin. Den er som regel mere stålsat og markant tør.Ædle, søde hvide vineSauternes er den, der fører feltet an. Men også de fineste søde tyske og østrigske vine passer fint.Mousserende vineChampagne, Cremant, Cava og hvad de nu alle kalder sig i tørre (Brut) eller halvsøde (demi sec) udgaver. Den milde og let mousserende Asti Spumante er meget god sammen med ost.HedevineDe traditionelle portvinstyper Ruby og Vintage (mørke og kraftige), Tawny (læderfarvet og elegant). Sherry - sød Oloroso, tør Fino eller Manzanilla. Madeira - sød Malmsey eller tør Sercial. Og de fine franske og spanske Muscat vine.