Kaffe

Kaffe
Ingen ved med sikkerhed, hvor længe man har kendt til kaffen og dens mange behagelige egenskaber. Kaffe er beskrevet af en araber, som fik sin første kaffe i Etiopien omkring år 1450. Kaffen bredte sig til Mellemøsten og nåede Europa omkring 1600-tallet, hvor den hurtig blev populær - ikke mindst i de skandinaviske lande, hvor indbyggerne i dag hører til blandt de mest ivrige kaffedrikkere.

Anvendelse

I de senere år har der udviklet sig en tendens til, at man foretrækker kvalitet frem for kvantitet. Man kræver mere af sin kaffe, hvilket ikke mindst mærkes på de mange caféer, hvor der flere steder er indført egentlige kaffekort.

Kend din kaffe

En god kop kaffe starter med valg af kaffebønner. Langt de fleste kopper kaffe, der bliver drukket, er brygget på kaffebønner fra to af de tre hovedtyper: Arabica, Robusta og Liberica.

Arabica er den ældste sort, den dyrkes i højlandet, og er en mild kaffetype. Den kommer typisk fra Latinamerika og udgør ca. 75% af kaffeproduktionen.

Robusta er en hårdfør kaffesort, der kan dyrkes i lavtliggende egne. Den udgør ca. 25% af kaffeproduktionen og dyrkes primært i Afrika og Indonesien. Robusta er en kraftig og besk kaffe.

Liberica er endnu mere besk end Robusta, dyrkes kun i Vestafrika, udgør kun ca. 1% af produktionen og importeres ikke i Danmark.

De typiske kaffeblandingen sælges under navne der også antyder hvor kaffen dyrkes:

Brasilkaffe, der dyrkes i Brasilien er en Arabicakaffe, mild og rund i smagen og meget populær.

Javakaffe, dyrkes på de Indonesiske øer, og sælges som en særlig kaffe.

Colombiakaffe er også en Arabicakaffe, der dyrkes i Andelsbjergene. Den er mere syrlig end Brasilkaffe.

Moccakaffe stammer fra mellemøsten, Yemen, og er en Arabicakaffe.

Endelig er der afrikanske Arabicakaffer med god smag.

Kilder

  • Dansk Kaffeinformation