Opbevaring af tilberedte retter

Mange madforgiftninger opstår, fordi maden er tilberedt længe før, den skal serveres og har været opbevaret for varmt i den mellemliggende tid. Fx når der skal laves mad til gæster, hvor man begynder flere dage i forvejen, og det kniber med plads i køleskabet.

Beskrivelse

Vore dages spisekammer er køleskabet. Temperaturen skal være 5º C midt i skabet. Der kan dog godt være et par grader højere øverst i skabet og i døren og lidt lavere på nederste hylde, fordi kold luft er tungere end varm luft.

Har du et køleskab uden termometer, kan du tjekke temperaturen ved at sætte et termometer i et glas vand på midterste hylde, så måler du temperaturen, som den er inde i madvarerne.

Eksempler

Datomærkningen "Mindst holdbar til …" fortæller, hvor længe varen kan holde sig, hvis ikke pakningen bliver åbnet. Når emballagen er brudt, ændres holdbarheden, men det er svært at give en helt præcis holdbarhedsfrist. Mange faktorer spiller ind på holdbarheden, blandt andet om varen står fremme på køkkenbordet ved stuetemperatur i nogen tid, om der er tilsat konserveringsmiddel og så videre.

Fisk, skaldyr og hakket kød bliver hurtigt fordærvet og kan kun holde sig i køleskab i et døgn. Mælk kan holde nogle dage.