Campylobacter - hvad er campylobacter?
Campylobacter smitter typisk fra fjerkræ, okse- og svinekød og upasteuriseret mælk. Campylobacter adskiller sig fra andre bakterier ved, at der kun skal få bakterier til at fremkalde en infektion. I køkkenet sker smitten ofte ved såkaldt krydssmitte fra en madvare til en anden, fx hvis salaten skæres ud på samme spækbræt eller med en kniv, som har været brugt til at partere en rå kylling. Symptomer: Mavesmerter, diarre, kvalme og høj feber.
Listeria - hvad er listeria?
Hvordan smitter listeria? Bakterien Listeria monocytogenes smitter typisk gennem mælk, ost, kødprodukter, grønsager og fiskeprodukter. Smitten kan skyldes utilstrækkelig eller ingen varmebehandling, eller at bakterierne er blevet overført til varmebehandlede og saltede fødevarer. Hvad er symptomer på listeria? Influenzalignende og diarre rammer oftest personer med lavt immunforsvar og gravide (abort), blodforgiftning og meningitis.
Yersinia - Hvad er yersinia?
Bakterien Yersinia enterocolitica smitter typisk gennem svinekød og produkter af svinekød. Forurening af varmebehandlede produkter, der opbevares sammen med svinekød i længere tid på køl - fx pålægsvarer. De akutte symptomer: Feber, diarre, mavesmerter og mave-tarmbetændelse. En til to uger senere kan der komme ledsmerter og gigtsymptomer, som kan vare i flere måneder.
E coli 0157 - Hvad er e coli bakterier?
Hvordan smitter e coli? Smittekilden vil oftest være hakket oksekød, upasteuriseret mælk og vand, der er forurenet med afføring fra kvæg. Da hamburges i USA var årsag til det første store udbrud, har bakterien fået tilnavnet: Burgerbakterien. Kan dræbes ved varmebehandling. Symptomer: Diarre, blodig diarre, mavekramper, opkastninger, let feber. I sjældne tilfælde nyresvigt, skade på nyrer eller centralnervesystem.
Clostridium perfringens - Hvad er clostridium perfringens?
Clostridium perfringens findes overalt i naturen. Den danner sporer, der overlever varmebehandling. Hvordan smitter clostridium perfringens? Smittekilden er oftest varmehandlede og sammenkogte retter med kød eller fjerkræ og kødsupper. I varmholdt mad eller mad, der afkøles for langsomt, bliver sporerne igen til bakterier, der formerer sig eksplosivt, og de danner et giftstof (toksin), når de kommer ned i vores tyndtarm. Symptomer: Diarre, mavesmerter og ildebefindende.
Clostridium botulinum - hvad er clostridium botulinum?
Er ligesom Clostridium perfringens en sporedannende jordbakterie. Formerer sig i hjemmelavede fiskeprodukter, fx hjemmesaltede sild eller graved fisk, leverpostej, frugt- og grønsagsprodukter, hvor saltning eller syrning ikke har været tilstrækkelig, og hvis varmebehandling eller afkøling heller ikke har været god nok. Symptomer: Kvalme, opkastning, diarre, synsforstyrrelser, muskelsvaghed, forstoppelse og i værste fald lammelse af svælg og åndedræt samt hjertestop.
Staphylococcus aureus - Hvad er staphylococcus aureus?
Kaldes stafylokokker, og smitten kommer hyppigst fra mennesker, som har bylder, bumser, bulne fingre, sår eller betændelse i næse, øjne, ører eller bihuler. Ved berøring af tilberedt mad kan smitten overføres, og hvis maden desuden står fremme længe ved stuetemperatur, fx en buffet, får bakterierne gode muligheder for at danne giftstoffer (toksiner). Symptomer: Kvalme, voldsom opkastning, mavekramper og diarre.
Bacillus cereus - Hvad er bacillus cereus?
Smittekilden vil oftest være melholdige produkter som cremer, saucer, meljævnede retter samt ris og mælk (risengrød i høkasse). Sporerne kan overleve varmebehandling, og hvis afkølingen sker for langsomt, kan bakterien danne giftstoffer enten i fødevaren eller i tarmen. Symptomer: Diarre og mavesmerter er mest almindelige, mens det er mere alvorligt, hvis der er kvalme og opkastning. Har du mistanke om, at du er blevet syg af madvarer, så kontakt din læge eller vagtlægen.